Arbeiderpartiets Tonje Brenna (33) fra Jessheim har 2020 vært fylkesrådsleder i Viken, det øverste politiske vervet i det nye fylket som nå kan bli lagt ned.

Brenna var fra 2010 til 2012 generalsekretær i AUF og har vært politisk rådgiver ved Statsministerens kontor og Justis- og beredskapsdepartementet. 33-åringen nevnes som kunnskapsminister i den nye regjeringen.

Hun blir nå kunnskapsminister i den nye regjeringen.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt (52) fra Jessheim har tidligere vært statsråd. Huitfeldt har lang erfaring fra Stortinget og har tidligere vært barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeidsminister.

Hun blir utenriksminister.

Huitfeldt har siden 2017 vært leder av forsvarskomiteen og utpekes av flere som landets nye forsvarsminister.

Senterpartiets Anne Beathe Tvinnereim (47) fra Enebakk får også en ministerpost i den nye regjeringen. Hun er i dag 2. nestleder i Senterpartiet og fylkesråd for plan, klima og miljø i Viken.

Tvinnereim blir utviklingsminister i den nye regjeringen.

– Jeg er ydmyk og stolt over å få være med på laget som skal gi landet en ny kurs – det trengs etter åtte år med Høyrestyre. Jeg skal sette preg på utviklingspolitikken i tråd med de rødgrønne prioriteringene, blant annet fokus på matsikkerhet og klimatilpassing. Jeg gleder meg enormt til å ta fatt, skriver Tvinnereim i en sms til RB.

Tradisjonen tro stiller den nye regjeringen opp på Slottsplassen for fotografering og gratulasjoner. Deretter følger en hektisk ettermiddag med nøkkeloverrekkelser i departementene.

Rundt 13.45 åpner den avtroppende og påtroppende statsministeren selv ballet i Statsministerens kontor. Deretter går det slag i slag for de øvrige 15 departementene, med ny nøkkeloverrekkelse hvert kvarter.

Den formelle delen av dagen avsluttes i 18.30-tiden. Da skal den nye statsministeren etter planen holde en pressekonferanse i Statsministerens kontor.