Gå til sidens hovedinnhold

RB-journalist fikk hederlig omtale for barnevernssaker

Artikkelen er over 3 år gammel

Romerikels Blad fikk hederlig omtale da Amedia denne uka delte ut priser for god journalistikk.

RBs journalist Torstein Davidsen har i en serie artikler satt søkelys på rettssikkerheten i barnevernet.

– Det er hyggelig å få en sånn anerkjennelse. Å jobbe med barnevernssaker er både krevende og vanskelig, og da er det ekstra godt å bli satt pris på, sier Davidsen.

Han legger til at han etter å ha jobbet med barnevernsserien mener det er god grunn til å rette et kritisk søkelys mot hvorvidt rettssikkerheten er ivaretatt for foreldre som fratas barna av barnevernet.

Davidsen har fulgt foreldrene Ken Joar Olsen og Vibeke Morrissey, som ble fratatt datteren allerede på fødestua. De fikk aldri sjansen til å prøve seg som foreldre.

Les også

De fikk aldri sjansen til å være foreldre

 

Saken ble klaget inn for den europeiske menneskerettsdomstolen, som konkluderte med at kommunen brøt fristen i barnevernssaken.

Les også

Den europeiske menneskerettsdomstolen har bedt norske myndigheter om svar: Kommunen brøt fristen i barnevernssak

Les også

Menneskerettsdomstolen krever svar i barnevernssak

 

Romerikes Blads ansvarlige redaktør, Magne Storedal, mener RBs journalistikk rundt barnevernet har vært viktig.

– Det er krevende på alle vis å gå inn i  barnevernssaker. I denne konkrete saken har vi brukt betydelige ressurser på å saumfare sakens fakta. Det er veldig bra at Amedia gir oss denne typen anerkjennelse når vi bedriver kvalitetsjournalistikk, sier Storedal.

Juryen uttaler om sakene:

I vårt samfunn har vi laget ordninger og etablert offentlige instanser for å verne enkeltmennesker mot overgrep. Noen ganger kan det være nødvendig å gjennomføre tiltak som innebærer store endringer i den enkeltes liv, som regel til vedkommendes eget beste. Samtidig må tiltak som innebærer dramatiske endringer i enkeltmenneskers liv tåle å bli utsatt for offentlig oppmerksomhet og diskusjon.  Samfunnets håndtering av utsatte barn er et slikt område. I en artikkelserie har denne lokalavisa løftet fram flere saker der det kan stilles spørsmål ved barnevernets beslutninger og tiltak. Spesielt har avisa lagt ned en grundig innsats med å belyse en sak som denne høsten skal opp i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og der fastleger, fire psykologer og to familieterapeuter er uenige i barnevernets vurderinger om å frata foreldrene sitt nyfødte barn på fødeklinikken.

 

Kommentarer til denne saken