(SIDE2): - Små barn har også små mager. Det betyr at måltidene de får servert bør være næringstette. Det innebærer at det er nok kalorier, rett fett og mange næringsstoffer i hvert måltid. For å få nok av alle næringsstoffer er det viktig med variert kost, sier Marte Gjeitung Byfuglien, helse- og ernæringssjef i Mills.

Sammen med Side2-journalist Silje Bjørnstad har hun sett på næringsinnholdet i snacks som selges til barn. Vi har plukket ut varene som selges i de fleste butikkhyller, og hatt fokus på produkter som presenteres som sunnere varianter enn vanlig godteri til barn – altså fruktstang, chips, kjeks, smoothie og lignende som står i barnehyllene.

Mye «fest» framover

I en hektisk hverdag, eller nå som fri- og festdager, står for tur, er det fristende å raske med seg lettvinte løsninger, men er disse alternativene til barn egentlig så smarte som de presenteres?

– Et besøk i butikkhyllene i spedbarnsavdelingen røper mange interessante produkter. Farger og figurer er tiltalende, men produktene krever en vurdering for om de skal bli med hjem eller ikke. For de fleste små barn er slike produkter spennende og kan fint serveres av og til. Det som er viktig å ha et bevisst forhold til er når og hvor ofte du gir barnet ditt disse produktene, sier Gjeitung Byfuglien til Side2 og påpeker at produktene har ulike funksjoner.

– Smoothie kan man lettere benytte da det kan være et alternativ til en hjemmelaget smoothie eller fruktmos, mens de typiske snackvariantene bør heller serverers som et alternativ til vanlig snacks. Et vanlig kosthold er likevel den beste kilden til næringsstoffer.

(Saken fortsetter under bildet)

– Sjekk innholdet i barneproduktene

Gjeitung Byfuglien ønsker ikke å gi noen dom over hvert enkelt snacks-produkt, men råder foreldre til å sjekke næringsinnholdet på pakkene. Produsentene merker godt. Hun understreker generelt at slike varer aldri skal erstatte vanlige måltider.

– De fleste produktene har et høyt energiinnhold per 100 g vare, og det er karbohydrater som bidrar til dette. For foreldre som skal vurdere om dette produktet bidrar med næringsstoffer så er mitt tips at de ser på vekten på produktet da produktene ofte har en lav vekt, helt ned i 12 g. Dette betyr at det er stor forskjell på næringsinnhold per 100 g vare og hva barnet faktisk får i seg dersom det spiser 1 enhet av produktet.

Derfor bør du bruke frukt

Ernæringsfysiologen opplyser også at de fleste produktene ikke er tilsatt sukker, men at sukkerartene som finnes i flere av produktene kommer fra frukt og bær i produktet. Det er viktig at foreldre klarer å skille mellom tilsatt sukker og sukker som finnes naturlig i råvarene, mener hun.

– Det fungerer veldig godt med frukt. Ved å ha friske bær og frukt tilgjengelig vil det også bidra til at barn lærer seg å få inn sunne matvaner tidlig og får et godt forhold til mat og matvarer, samt gjenkjenner matvarenes egenskaper og smak, sier Gjeitung Byfuglien og fortsetter:

– Selv om flere av produktene inneholder jern, bidrar ikke disse produktene med mye av dette. Anbefalt daglig inntak av jern for en 1-åring er 8 mg. 1 brødskive med leverpostei inneholder til sammenligning 1,5 mg jern.

Økt risiko for hull i tennene

Silje Bjørnstad deler mye av Gjeitung Byfugliens oppfatning av snacksproduktene til barn. Hun påpeker at slike produkter generelt bør begrenses, men det gjelder også godteri til voksne.

– I tillegg til at slike produkter ofte inneholder tomme kalorier og i verste fall kan bidra til feilernæring, så gir det også økt risiko for hull i tennene. Så er det også viktig å huske på at det er helt essensielt å etablere gode og sunne kostholdsvaner så tidlig som mulig for barnets helse og kostholdsvaner senere i livet. Det er viktig å introdusere de små til naturlig sunne og næringsrike matvarer slik at de får et sunt og variert kosthold uten at man stimulerer søtsuget mer enn nødvendig, sier Bjørnstad.

Når det er sagt så kan vi alle gjerne spise dessert eller snacks hver dag, mener hun, men at det handler om hva slags type dessert/snacks man velger.

– Generelt vil en «ok» dessert/snacks da være et produkt basert på råvarer med en naturlig søtsmak med gode næringsstoffer som kroppen trenger og som ikke inneholder tilsatt sukker. Ett eksempel på dette er enkelt og greit grønnsaksstaver, og/eller most frukt og/eller bær. Generelt vil jeg derfor anbefale å bruke naturlige frukter og bær som du selv tilbereder ved å skjære opp i biter, bruke det i kompotter eller lignende og bland gjerne fruktbiter sammen med for eksempel yoghurt naturell.

På bakgrunn av dette mener Bjørnstad at godteriprodukter som markedsføres som «et sunnere alternativ til godteri» for barn er helt unødvendig.

– Det er helt unødvendig fordi man selv enkelt kan lage sunn og god snacks på egen hånd. Dette vil også være mye rimeligere for lommeboka! I tillegg så vil bearbeidede produkter inneholder ofte kunstige tilsetningsstoffer og vi vet også at behandling av ingredienser og råvarer i slike produkter kan føre til at mange viktige næringsstoffer går tapt under bearbeiding.

Les flere saker fra Side2 her!