I et leserinnlegg i RB den 3. mai skriver Frps gruppeleder i Rælingen, Kari Blomsø, at partiet hennes vil nedprioritere kommunens foreslåtte klimafond av hensyn til barn og unge. Det er synd hun ikke tok seg bryet med å spørre de unge selv hva de ønsker seg selv.

Hadde hun gjort det, hadde hun antakelig fått med seg at klima og miljø er den politiske saken som engasjerer barn og unge mest. En UNICEF-rapport fra 2021 viste at 62 prosent av barn og unge syns de som bestemmer i Norge gjør for lite for å begrense menneskeskapte klimaendringer. Det er derfor Miljøpartiet De Grønne finnes: Vi vil gjøre noe med at politikere i tiår etter tiår har nedprioritert klima- og miljøpolitikk som virker.

Snudd på hodet

Siden MDG overtok lederskapet i klima- og miljøutvalget i Rælingen, har kommunens klimapolitikk blitt snudd på hodet. Rælingen har for første gang vedtatt et konkret, ambisiøst klimamål: Vi skal kutte utslippene med 55 prosent innen 2030. Vi er i ferd med å vedta en kraftig forbedret kommunedelplan for klima og energi. Vi innfører et klimabudsjett, som innebærer at kommunen skal måle og telle utslipp som vi teller penger. Alt dette har Frp stemt mot.

Klimapolitikk som virker, koster penger. Derfor må politikere nasjonalt, regionalt og lokalt være villige til å prioritere det, også økonomisk. Det vil MDG. Det vil åpenbart ikke FrP. Siden jeg kom inn i kommunestyret i 2019, har Kari Blomsøs parti konsekvent stemt mot alle tiltak for å kutte klimautslipp i Rælingen. I min jobb som politisk rådgiver på Stortinget, ser jeg at FrP – med svært få unntak – gjør det samme på nasjonalt nivå.

Alt opp mot klima

Sommerskole er et godt tilbud, og MDG diskuterer gjerne med Frp hvordan vi kan finansiere det for skoleelever i Rælingen i årene som kommer. Men å sette alt man syns er fint og viktig opp mot en klimapolitikk som virker, er feil vei å gå – for Rælingen generelt, og for barn og unge som skal leve med klimaendringene min og Kari Blomsøs generasjon påfører dem spesielt.

Håkon Lindahl, Gruppeleder, Rælingen MDG og leder av Rælingen kommunes klima- og miljøutvalg