Unik samling fra «Dynastiet»

Artikkelen er over 2 år gammel

Bjørn Erik Pedersen har sikret seg noen av verdens mest kjente filmrekvisitter. Slik holder han fortsatt liv i «Dynastiet-feberen» fra 80-tallet.

DEL

– Dette er vel en av de mest dramatiske scenene vi husker fra serien, forklarer Bjørn Erik Pedersen. På tv-skjermen hjemme på Bjørkelangen, en helt vanlig lørdagskveld, er «Amanda» i ferd med å gifte seg med prinsen av «Moldavia» da terrorister plutselig dukker opp med geværer.

– De øredobbene har jeg, smiler Pedersen og peker på øredobbene til bruden på skjermen før hun faller dramatisk om ved alteret. Det var VG som først omtalte Pedersens samling.

– Eventyr for voksne

Han var 13 år og bodde i Lillestrøm da serien kom på norske TV-skjermer, og ble som mange andre trollbundet av familien Carrington med Blake, Krystle og Alexis i hovedrollene. I dag jobber han selv som både skuespiller og filmskuespiller, og er kunstnerisk ansvarlig i Bjørkelangen teaterlag.

– Det norske folk ble på mange måter invitert inn i en helt ny verden med glam, dramatikk og fargerike personligheter. Dynastiet ble på mange måter eventyr for voksne. Serien hadde på det meste 150 millioner seere over hele verden, forklarer Bjørn Erik Pedersen.

Her hjemme i Norge viste målinger at 67 prosent av befolkningen fulgte Dynastiet på NRK.

– Man kan jo forsøke å få til den type seertall i dag, gliser han.

Han innrømmer imidlertid at han nok ble bitt litt mer av basillen enn gjennomsnittsbefolkningen. Allerede som smågutt skrev han til Krystle og Blake, og fikk tilsendt autografen til de to kjente skuespillerne fra USA.

– Det var mange store øyne da jeg viste fram autografene for klassen, mimrer Bjørn Erik.

Sjelden samling: Fire av antrekkene som ble brukt under inspilling av Dynastiet på 80-tallet har havnet på Bjørkelangen.

Sjelden samling: Fire av antrekkene som ble brukt under inspilling av Dynastiet på 80-tallet har havnet på Bjørkelangen.

Sikret seg filmskatter

Effekter og klær fra serien har siden den gang blitt solgt, blant annet på auksjoner. For ti år siden sikret Bjørn Erik seg det som nok kan sies å være den gjeveste juvelen fra tv-serien; nemlig de svarte kjolen som Joans Collins, kjent som Alexis, brukte i flere av scenene.

At kjolen står ved siden av tv-skjermen hjemme i stua på Bjørkelangen, samtidig som Alexis, i den samme kreasjonen er på vei inn i en limousin under «dagens episode» gjør det hele litt surrealistisk.

– Alt av kostymer er håndsydd og sydd spesielt til de ulike scenene og skuespillerne. Noe av klærne har jeg sikret meg fordi jeg har fått kontakter i Hollywood. Blant annet har jeg fått god hjelp av en av Collins assistenter som jobber i Hollywood, sier Pedersen.

Han har også sikret seg maleriet av Fallon, Blakes datter, som hang på veggen i det store herskapshuset fra filmen. Han har smykker, hatter, morgenkåper, og porselensdukker av skuespillerne. Verdien av samlingen ønsker han ikke å si så mye om;

– Den største verdien i dette er nok for oss som samler og som har den genuine interessen for serien. Flere av kjolene har nok i dag en god pris, og jeg lagrer ikke dette hjemme lenger. Jeg har også effekter fra flere andre serier. Blant annet fra Titanic, og Frustrerte fruer. Og så sikret jeg meg skjorta som Ross brukte da han giftet seg med Rachel i TV-serien Friends på 90.-tallet, sier han.

Stor fan:  Bjørn Erik Pedersen har møtt skuespiller Joan Collins flere ganger. Her er et privat bilde fra 80-tallet.

Stor fan: Bjørn Erik Pedersen har møtt skuespiller Joan Collins flere ganger. Her er et privat bilde fra 80-tallet.

Ga ut bok i 2016

– Hvorfor ble du så begeistret for akkurat Dynastiet?

– Jeg har vært skuespiller siden jeg var barn, og likte med en gang dramatikken og skuespillerne. Noen samler på frimerker, jeg har valgt å samle på filmeffekter. Dette er jo mye morsommere. Det finnes bare en utgave av disse rekvisittene, smiler Pedersen.

– Han legger til at han har hils på John Collins ved noen anledninger.

– Det er bare et par år side vi møttes sist, forteller han. For to år siden ble boka «How to become a dynasti diva» gitt ut. Det er Bjørn Erik Pedersen som står for de fleste av illustrasjonene. Boka er nå solgt over hele verden. – Jeg sendte noen av illustrasjonene fra boka til Joan Collins. Det ene likte hun veldig godt og henger på veggen hjemme hos henne i dag, sier Bjørn Erik.

For å holde liv i serien innrømmer han at han tar fram de 220 episoden innimellom, og ser dem alle sammen på nytt.

– Jeg koser meg fortsatt med serien. Som skuespiller ser jeg kanskje handlingen på en litt annen måte. Det er både humor og ironi bak all dramatikken som utspiller seg. Noe irriterer meg grenseløst, blant annet statister som dukker opp gang etter gang. Andre ting kan jeg fortsatt la meg imponere over, for eksempel spiller Joan svært godt i scenen der Alexis sitter fengslet og er fortvilet, sier Pedersen og tar fram nok en episode.

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags