Gå til sidens hovedinnhold

Aud-Margaret reddet livet på en madrass: – Det føles urettferdig

Aud-Margaret Vamsæter Kogstad (64) reddet livet på en madrass, men fem av hennes naboer fra det samme huset er fortsatt savnet etter leirskredet.

– Det føles urettferdig å være reddet. Flere er ikke kommet til rette, og jeg er så heldig at jeg fortsatt er i live, sier Aud-Margaret Vamsæter Kogstad til Romerikes Blad.

Det var VG som først fortalte den dramatiske historien om 64-åringen som klamret seg fast til madrassen da skredet gikk, før hun seilte nedover krateret. I bare nattkjolen ble hun sittende og høre på ropene fra andre.

– Trodde det var jordskjelv

– Jeg våknet av at huset ristet, og jeg trodde det var jordskjelv. Jeg klamret meg fast til madrassen, og plutselig spjæret hele husveggen opp. Jeg skjønte ingenting før jeg kjente at jeg fikk snø i ansiktet, forteller Aud-Margaret Vamsæter Kogstad til avisen.

Deretter raste huset sammen, og hun ble sendt i full fart ut av andre etasje i leiligheten sin på Ask i Gjerdrum.

– På den tjukke Jensen-madrassen min seilte jeg hele veien ned til bunnen av skredet. Det var helt absurd.

Da Kogstad traff bunnen, brakte det kraftig rundt henne på alle kanter. Ved hjelp av overmadrassen lagde hun seg en slags hule nederst i skredet.

– Madrassen reddet livet mitt. Jeg reklamerer gjerne for den.

Bildeserie

Nye bilder viser skredets enorme omfang

Savner fem naboer

Aud-Margaret ble sittende i sin improviserte hule i nesten tre timer før hun ble hentet av et helikopter.

– I helikopteret traff jeg to av mine naboer fra huset. Et ektepar som også bodde i huset, var på ferie, mens fem av mine naboer fortsatt er savnet. De bodde i to av leilighetene der.

Aud-Margaret Vamsæter Kogstad har det etter forholdene bra.

– Jeg er veldig støl, men ellers er det bra med meg. Jeg bor midlertidig hos venner. Det skal jeg få gjøre inntil jeg får et fast sted å bo. Nå er jeg spent på hva forsikringen gir meg av støtte og muligheter. Jeg har mistet absolutt alt jeg hadde, men det er helt uvesentlig. Jeg reddet livet. Jeg føler med dem som fortsatt savner sine kjære.

– Vil bo på fjell

Kogstad er født og oppvokst i Gjerdrum. Hun hadde bodd alene i en av boenhetene i Nystulia i ti år da det uvirkelige skjedde.

– Det har vært et fantastisk fint sted å bo, uten problemer av noe slag. Jeg har vært glad hver gang jeg har kommet hjem til leiligheten min. Jeg vil fortsatt bo i Gjerdrum, som er hjembygda mi, men jeg vil bo på fjell. Nå er det nok, sier Aud-Margaret Vamsæter Kogstad.

Få oversikt – dette vet vi om skredet!

Kommentarer til denne saken