Dagene er fremdeles tunge for Katrine Olsen Gillerdalen og familien. Men det er likevel godt å få snakke om Odin.

– For oss har det fungert å snakke om det. Vi skammer oss ikke over det som har hendt, og nekter å la det være tabu. Odin var et flott, omsorgsfullt menneske, det er jeg veldig stolt av, sier Olsen Gillerdalen.

Når Romerikes Blad forteller at hun er nominert til «Årets romeriking», blir hun overrasket.

– Jeg mister litt ord, sier Olsen Gillerdalen.

– Det er beintøft

Responsen har vært enorm etter at hun fortalte om tapet av sønnen. Hver eneste dag får hun tilsendt historier om andre barn som har det vanskelig.

– Det er beintøft. For hver historie kjenner jeg på mammafølelsen – men det er også det som gjør at jeg orker. Jeg vet hvor forferdelig det er, og vil være med og bidra. Dette påvirker et helt samfunn. Hvert år dør det mange unge på grunn av selvmord, mange av dem på grunn av mobbing, sier Olsen Gillerdalen.

– Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett, fortalte Odin moren sin.

Nå jobber Olsen Gillerdalen for å gjøre en forskjell. Dagen etter han døde, sa hun opp jobben og bestemte seg for å hjelpe andre.

– For meg er dette arbeidet en god måte å bearbeide sorgen på. Jeg ønsker ikke at fler skal ha det som jeg og min familie har det, dessuten får vi så mange positive tilbakemeldinger fra folk som setter pris på at vi orker å stå i det. Jeg vet at det sitter så mange i min situasjon. For alle dem er kampen viktig, sier hun.

Sammen med to andre mammaer har hun startet Odinstiftelsen, som skal jobbe for at barn blir sett, hørt og tatt på alvor. Stiftelsen ble etablert høsten 2014 og har kontor i Lørenskog. Gjennom den har Odins mamma også vært med på å starte et nasjonalt antimobbenettverk i samarbeid med Stiftelsen Rettferd for taperne og Oss Mot Mobbing.

Tusenvis i fakkeltog

Hun holdt også appell da det store fakkeltoget mot mobbing som gikk fra Jernbanetorget til Stortinget ble arrangert i november i fjor, der tusenvis deltok.

Fakkeltoget gjorde dypt inntrykk på statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Historien om Odin er ekstra sterk. Og se på dette engasjementet. Det sier noe om hvordan det treffer oss, sa han til RB.

– Det er mange som jobber bra der ute, og sammen er vi sterke. Vi vil at det skal bli lettere å få til endringer og trygge barns rettssikkerhet, sier Olsen Gillerdalen.

Odin opplevde mobbing ved to skoler, og da Gillerdalen Olsen kjempet for å hjelpe sønnen, opplevde hun hvor vanskelig det var.

– For oss vanlige foreldre er det for vanskelig å finne fram i lovverket, og vi har ikke alltid kapasitet og ork. Jeg skulle ønske jeg hadde noen til å hjelpe meg da, nå kan jeg gjøre det for noen andre, sier hun.

Familien valgte tidlige å fortelle åpent om hva som skjedde med Odin og hvorfor livet hans ble så kort. Tidligere i år ble hun og Odinstiftelsen hedret med Ola Ødegaards hederspris «Følgesvenn til rettferd».

– Dette har vært min måte å gjøre det på, men det er viktig å understreke at alle må ha rett til å takle sorg på sin måte. Jeg håper jeg en dag kan drive kampen mot mobbing på fulltid, men da må jeg være sterk nok selv. Den gode responsen gjør det lettere å gjøre dette hver dag, når jeg ser at det nytter og barn blir hørt, sier hun.

Fakta

Odin Olsen Andersgård (13)tok sitt eget liv den 19. mars 2014.

Han sa ifra at han ble mobbet flere ganger, men følte selv at han aldri ble hørt.

Katrine Olsen Gillerdalen valgte å fortelle åpent om det som skjedde.

Nå kjemper hun for at andre barn som opplever mobbing skal bli sett, hørt og tatt på alvor.