Magne Larsen (84) nominert til «Årets romeriking»: – Dette ser jeg på som en stor ære

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Magne Larsen tok Norge med storm og tårer da han stillfarende leste sine egne dikt i TV 2-serien «Norske talenter». Nå kan han bli kåret til «Årets romeriking».

DEL

– Oj, oj, er jeg nominert? Ja, det var ... ja, ja ...

Lørenskoging Magne Larsen har rundet 84 år og innrømmer at han ikke lenger er så opptatt av rampelys og priser. Nå er han mest opptatt av å få beholde helsa.

– Jo da, jeg synes dette er gjevt. Jeg er RB-abonnent og kjenner godt til den prisen. Tom Lund har fått den, vet jeg, hedersprisen var det vel. Du kan da skjønne jeg ser på dette som en ære, en stor ære, sier Magne Larsen, som puster ut på hytta si på Espa, etter en strabasiøs vinter.

(Du kan stemme i bunnen av denne saken)

Hele kroppen verker

– Jeg ble kraftig syk i romjula. 1. nyttårsdag ble jeg kjørt på sykehuset; dobbeltsidig lungebetennelse. Så ble jeg bedre av den, da, men med påfølgende vondt og verk i hele kroppen. Det går ikke over, ser du. Jeg har tatt alle prøver jeg kan ta. Legene mener det er et gammelt arr i ryggen som har slått seg opp, jeg vet ikke.

Magne Larsen er ikke så rørlig lenger. Men skulle RB-leserne gi ham flest stemmer og kåre ham til «Årets romeriking», skal han da klare å komme seg til scenen på Torvet i Lillestrøm under Byfesten, når prisen utdeles.

Beveget: Jurymedlem i «Norske talenter» lot det flomme over da han hørte Magne Larsen første gang.Foto: TV 2

Beveget: Jurymedlem i «Norske talenter» lot det flomme over da han hørte Magne Larsen første gang.Foto: TV 2

– De ville ha meg over til Bergen i forbindelse med utdelingen av «Gullruten» på TV 2, men det orket jeg ikke, sier Magne Larsen. Han var påmeldt til tv-prisen – som gikk til «Petter uteligger».

Dikt med nerve

I fjor høst ble norske tv-seere for alvor kjent med den stillfarne poeten, som helt siden guttedagene hadde skrevet dikt – først og fremst for skrivebordsskuffen.

Så viste det seg at de hadde sprengkraft nok i seg til å røre hele tv-Norge. Men det holdt på å skjære seg. Da han skulle lese sitt første dikt, fikk han først jernteppe. Lenge sto den daværende 83-åringen foran kamera og lette etter ordene. Jurymedlemmene så på hverandre, smilte usikkert og tenkte nok at det var kveldens flopp. Så kom ordene, diktet «Bønn til en soldat»:

 «Jeg har en bønn til deg soldat, du er så ung, forstå at hat er noe eldre folk har skapt, med et hjerte som har tapt, jeg ber deg elske dine fedre og ditt land, vi trenger deg, di unge sterke hand ...»

Signerte bøker: Før jul stilte Magne Larsen hos Norli bokhandel på Triaden og signerte bøker. Anne Sletner var en av mange som ville ha hans signatur.Foto: Ola Einbu

Signerte bøker: Før jul stilte Magne Larsen hos Norli bokhandel på Triaden og signerte bøker. Anne Sletner var en av mange som ville ha hans signatur.Foto: Ola Einbu

Salen stilnet, jurymedlemmene det samme. I ettertid var det mange av tv-seerne som fortalte at de satt der med tårer i øynene, akkurat som jurymedlem Bjarne Brøndbo.

Diktsamling til tusener

Magne Larsen kom helt til finalen med sine selvskrevne dikt. I kjølvannet av suksessen utga forlaget Vigmostad & Bjørke hans diktdebut «Dikt og fanteri», som så langt har solgt i 13.000 eksemplarer. En diktsamling i Norge selger i snitt 1.000 eksemplarer, og da står Statens innkjøpsordning for de fleste kjøpene

–Ja, det har jo vært et enestående eventyr, dette, sier Magne Larsen.

– Jeg hadde jo en drøm om endelig å få utgitt egne dikt. Den drømmen har gått i oppfyllelse. Nå håper jeg helsa holder litt til, sier Magne Larsen. I så fall skal han gå på egne bein opp på scenen under Byfesten, Om det blir behov.

Tidligere vinnere

2015: Katrine Olsen Gillerdalen

2014: Maiken Caspersen Falla

2013: LSK Kvinner

2012: Thor Langli, Dana Barzingi og Tonje Brenna

2011: Else Kåss Furuseth

2010: Vidar Bøe

2009: Thomas Nordseth-Tiller og Per Petterson

2008: Tore Sandberg og Tom Lund (hederspris)

2007: Aksel Lund Svindal

2006: Kathrine Moholt

2005: Robert Sørlie

2004: Torgeir Bjarmann

2003: Bente Skari

2002: Robert Stoltenberg og Kåre Tveter (hederspris)

2001: Bjørn Dæhlie

2000: Kari Rasmussen, Leif Tangen og Arne Wold

Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din forening, ditt kultursted osv., både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken