Else Kåss Furuseth er «Årets romeriking»

ÅRETS ROMERIKING: Else Kåss Furuset (30) synes ikke det er noen grunn til å vise beskjedenhet når hun nå er valgt til "Årets romeriking" av RBs lesere. I stedet sprudler hun, som vanlig, over av glede og mener alle bør sette en slik utmerkelse på listen over hva de må få utrettet før de dør. Her står hun foran hjemlige Ullensaker kulturhus. Lørdag kommer hun til Torvet i Lillestrøm. FOTO: TOM GUSTAVSEN

ÅRETS ROMERIKING: Else Kåss Furuset (30) synes ikke det er noen grunn til å vise beskjedenhet når hun nå er valgt til "Årets romeriking" av RBs lesere. I stedet sprudler hun, som vanlig, over av glede og mener alle bør sette en slik utmerkelse på listen over hva de må få utrettet før de dør. Her står hun foran hjemlige Ullensaker kulturhus. Lørdag kommer hun til Torvet i Lillestrøm. FOTO: TOM GUSTAVSEN

Artikkelen er over 9 år gammel

Humørsprederen fra Jessheim vant desidert flest hjerter og stemmer. Nå er hun lykkelig over å kunne smykke seg med tittelen «Årets romeriking».

DEL

– Jeg er kjempeglad, sprudler Else Kåss Furuseth på sedvanlig vis. Hun omtaler sin nyvunne tittel som «helt topp».

– Årets romeriking? Ja, nå kan jeg bare legge opp og gå av med AFP, for noe større får jeg nok aldri oppleve!

Det at Romerikes Blads lesere har kåret henne, er ekstra stas.

– RB er lokalavisenes Rolls-Royce. Dette er jo noe helt annet enn å bli bli stemt fram som «Årets østfolding eller «Den koseligste jenta fra Selbu».

Elsker Jessheim

Vi må fem år tilbake i tid for å finne sist gang en kvinne ble kåret til «Årets romeriking». Den gang var det programleder Katrine Moholt fra Nannestad som ble stemt fram. Nå er det en annen blid dame fra Øvre Romerike som hedres.

Else Kåss Furuseth, som egentlig heter Elisabeth til fornavn, er mest kjent som komiker, men har bred bakgrunn. Hun har blant annet vært standupkomiker, reporter og programleder på radio og tv.

30-åringen fra Jessheim har akkurat avsluttet sin femte sesong som en av de store profilene i Norges mest populære humorprogram «Torsdag kveld fra Nydalen», en jobb hun også har mottatt Gullruten for.

Til høsten står Kåss Furuseth bak forestillingen «Kondolerer» på Torshovteatret. I tillegg til sprudlende tilstedeværelse på tv-skjermen har nok den utilslørte lokalpatriotismen skaffet henne noen stemmer. Hun har flere ganger uttalt at Jessheim er det beste sted på jord, og gjentar det gjerne nå.

– Jeg har alltid Jessheim med meg i hjertet, sier Årets romeriking.

Vant med klar margin

Lørdag kommer hun hjem til sine egne. Da deles prisen som «Årets romeriking» ut for 12. året på rad på Byfestens siste dag.

I tillegg til diplom, får Else Kåss Furuseth et bronseavtrykk av hendene sine med signatur på Torvet i Lillestrøm, det som også kalles byens egen Walk of Fame. Her har hun selskap av navn som Bjørn Dæhlie, Tore Sandberg og Per Petterson.

– Det er jo fantastisk! Avtrykk i bronse, det er slik alle burde føre opp på listen over ting man vil oppleve før man dør.

Kåringen har som hensikt å bygge opp under romeriksidentiteten. Kandidatene skal derfor ha utmerket seg på en eller annen måte eller ha satt Romerike på kartet.

Else Kåss Furuseth har gjort begge deler og ble også nominert i fjor.

– Hun er en fremragende representant for Jessheim og Romerike, sier jurymedlem Lars M.J. Hansen.

Han opplyser at Kåss Furuseth fikk mer enn dobbelt så mange stemmer som noen av de andre kandidatene. Med andre ord ble det en soleklar seier i år, noe han mener det finnes gode grunner for.

– Else Kåss Furuseth er en av våre fremste komikere, hun leder landets mest populære humorprogram på tv, i tillegg til at hun er godt synlig i mange andre kanaler og sammenhenger. Hun er kort og godt en verdig vinner, fastslår jurymedlem Hansen.

Tidligere vinnere

Tre vinnere ble kåret det første året, i 2000: Brannsjef Arne Wold som hadde vært med og reddet byen under gassbrannen, skuespiller Kari Rasmussen og Mr. Lillestrøm, Leif Tangen.

Året etter ble tidenes langrennsløper, Bjørn Dæhlie, hedret.

I 2002 stemte RB-leserne fram Robert Stoltenberg etter kjempesuksessen «Borettslaget». Vår kjente kunstmaler Kåre Tveter fikk hedersprisen samme året.

Romerike har alltid produsert mange toppidrettsutøvere. Skiesset Bente Skari (2003), LSKs stopperkjempe Torgeir Bjarmann (2004), hundekjører Robert Sørlie (2005), og Aksel Lund Svindal (2007) vant på rekke og rad, bare avbrutt av «Bonderomantikk»-stjerna Katrine Moholt i 2006.

I 2008 stemte RB-leserne fram privatetterforsker Tore Sandberg fra Kløfta. Det var en populær tildeling.

Juryen benyttet også anledningen til å få fotavtrykket til Tom Lund nedfelt i paradegata. Norges beste fotballspiller gjennom tidene har hovedæren for å ha gjort LSK til en toppklubb. Og er det noe som virkelig har satt Lillestrøm og raumernes rike på kartet, så er det fotballaget.

I 2009 ble prisen delt mellom Max Manus-filmens manusforfatter, Thomas Nordseth-Tiller fra Lørenskog og Per Petterson fra Aurskog-Høland, vinneren av Nordisk Råds litteraturpris for boka «Jeg forbanner tidens elv».

Fjorårets prisvinner var idrettsildsjelen Vidar Bøe fra Lørenskog.

Artikkeltags