Her kan du stemme på årets romeriking!

– Juryen har vært veldig enige rundt kandidatene til årets kåring. De spesielle prisene for 2020 og 2021 var vi enstemte på, forteller juryformann Espen Monsrud.

Etter to år med pandemi og avlyste arrangementer, kan endelig «Årets romeriking» kåres igjen. Denne gangen deles det ut hele tre priser.

– Årets romeriking er tilbake og kommer til å kåres i år og alle fremtidige Byfester. Vi var samstemte i juryen, hvor var enighet rundt disse til spesielle kåringene og kandidatene vi har plukket ut til årets kåring, sier jurymedlem og politisk redaktør i Romerikes Blad, Lars Martin Joacim Hansen.

Her kan du stemme på årets romeriking!

Priser for to tapte år

Som annonsert har juryen bestemt at prisen for de to tapte årene 2020 og 2021 skal gå til innbyggerne på Romerike for innsatsen under pandemien og den skredrammede befolkningen i Gjerdrum med ordfører Anders Østensen i spissen.

– Det er helt naturlig at vi så på vinnere for de to tidligere årene, siden vi ønsker å kåre en «Årets romeriking» hvert år. Juryen var helt enstemmig rundt disse kandidatene og at det er fellesskapet som får prisen for innsatsen de har lagt ned i to ulike settinger. En fellesnevner for begge to er å stå sammen i vanskelige tider, sier Monsrud.

2020: Den fantastiske innsatsen sykepleiere, lærere, elever, butikkansatte, frivillige og som vi alle gjorde under pandemien, sørget for at samfunnet kom seg nokså raskt igjen. Prisen går til alle romerikinger som fulgte smittevernregler, lot seg vaksinere og holdt ut, slik at vi sammen kom gjennom pandemien. Bronseplaketten vil ha koronasymbolet og påskriften «Tusen takk for innsatsen!»

2021: Nettopp fordi bronserekka på Torvet viser Romerikes historie, finner vi det riktig å markere en av de verste naturkatastrofer i Norge i nyere tid, Gjerdrum-skredet, som tok 10 liv og et ufødt barn natt til lille nyttårsaften i 2020. Medmenneskeligheten, det unike samholdet, solidariteten og åpenheten som ble utvist etter tragedien er helt unik og bidro til at den lille bygda klarte å komme seg gjennom katastrofen. På plaketten vil vi finne Gjerdrums kommunevåpen, omkranset av et hjerte, med påskriften «I solidaritet».

Juryen mener spesialprisene er en fin måte å markere ekstraordinære hendelser som har preget oss alle sterkt de siste årene.

– Dette er jo en spesiell kåring, fordi det har vært to år som har forsvunnet litt og vi har på mange måter gått glipp av to år. Juryen så seg i år nødt til å kåre kandidater for årene vi har mistet, i tillegg til årets pris, forteller Monsrud.

Årets vinner skal kåres

En vinner skal kåres for årets byfest og juryen har nominert:

  • OL-vinner i hopp, stor bakke i Beijing, Marius Lindvik fra Frogner
  • OL-vinner i sandvolleyball i Tokyo, Christian Sørum
  • Den populære artisten Chris Holsten fra Lillestrøm
  • Alpinist Thea Louise Stjernesund fra samme Lillestrøm

– Det er snakk om romerikinger som har gjort noe helt uten om det vanlige og utenfor det som er å forvente. De hevder seg i helt i toppen av det de driver med. Dette er personer som står bak fantastiske prestasjoner og verdige kandidater alle sammen. Vi kan dessverre ikke gi pris til alle og nå er det er opp til leserne, sier Monsrud.

Det er Romerikes Blads lesere som gjennom en avstemning avgjør hvem som vinner årets pris.

Lillestrøms «Walk of Fame»

Vinnerne får avtrykk med signatur i bronseplater i gatelegemet i gågata ved Torvet og sørger med det for at deler av Romerikes nyere historie bokstavelig talt er nedfelt i det offentlige rom.

Dette er Lillestrøms «Walk of Fame» – etter Hollywoods berømte gate og er et symbol på at Romerike har fostret mange stjerner innen idrett og kultur.

– Prisen speiler at distriktet har mange hverdagshelter og ildsjeler i lokalsamfunnene. Med årets kåring vil 30 navn ha funnet sin plass. Et etterslep tas igjen, og en ny kunstner sørger for at de siste vinnerne nå endelig få sin fortjente plass. Det er bare å beklage at det har tatt for lang tid, sier jurymedlem og RB-redaktør Lars Martin Joachim Hansen.

På grunn av at en tidligere kunstner av bronseplakettene har gått av med pensjon, har juryen vært på utkikk etter en ny. Nå er den nye kunstneren på plass og blankettene vil ta plass etter byfesten. Nå vil tre tidlige års vinnere få lagt ned steinene sine.

Her kan du stemme på Årets romeriking!