Maiken er årets idrettsutøver

ÅRETS IDRETTSUTØVER PÅ ROMERIKE 2012: Maiken Caspersen Falla er ikke bare blitt en vinner i langrennssporet. Det er hun også blant våre lesere. Gjennom stabile topplasseringer i langrennssprint og også stor framgang på lengre distanser, ble hun den første fetsokning som kan smykke seg med tittelen som Årets idrettsutøver. Foto: Terje Pedersen, ANB

ÅRETS IDRETTSUTØVER PÅ ROMERIKE 2012: Maiken Caspersen Falla er ikke bare blitt en vinner i langrennssporet. Det er hun også blant våre lesere. Gjennom stabile topplasseringer i langrennssprint og også stor framgang på lengre distanser, ble hun den første fetsokning som kan smykke seg med tittelen som Årets idrettsutøver. Foto: Terje Pedersen, ANB

Artikkelen er over 8 år gammel

Med kun to plasseringer utenfor de fire beste i en skisprint, ble 2012 året da Maiken Caspersen Falla (22) spratt opp på stjernehimmelen – i rakettfart.

DEL

For avstemmingen om hvem som skulle bli Årets idrettsutøver på Romerike fortonet seg nesten som et perfekt løp for Maiken Caspersen Falla. Hun lå lenge rett bak de aller beste, men mot slutten var ingen bedre.

– Jeg er kjempestolt over å vinne denne kåringen. Jeg har ikke vunnet så mange priser. Veldig artig at folk tydeligvis liker det jeg gjør, sier prisvinneren.

Kåringen satte kronen på verket på et år som knapt kunne vært bedre.

– Jeg er blitt bedre fysisk, bedre taktisk og tøffere i hodet. Alt dette kommer også med erfaring. Jeg har trent mye og godt.


Maiken Caspersen Falla er i godt selskap. Se hvem som har vunnet prisen tidligere.

Lei av å bli satt i egen bås

Den sindige 22-åringen blir imidlertid provosert av bare å bli kalt sprinter.

– Det virker som mange mener distanserenn er langrenn og sprint er sprint. Ser man på treningsdagbøkene til Therese Johaug og meg selv, er de veldig like. Jeg blir provosert av at mange ikke ser på oss som langrennsløpere. For meg er sprint enda tøffere enn distanserenn. Vi er på stadion i mange timer og står på start fire ganger. Det er psykisk tøffere. Og vi trener like hardt, forklarer hun med skarp røst.


LES OGSÅ: Mål om VM-stafett


Alltid i toppen

Prestasjonene til Falla i 2012 taler i alle fall sitt klare språk.

Kun i verdenscupløpene i Otepää og Moskva med to ukers mellomrom i januar/februar sto hun utenfor de seks løperne i finalen. I alle andre sprinter med snø under skiene, det være seg verdenscup, NM eller sesongåpningen på Beitostølen, er hun blitt blant de fire beste.

– Det viser bare at jeg er kommet opp på et nytt nivå. Nå presterer jeg stabilt bra over tid. For meg er det ikke bare viktig å være god når det gjelder som mest. Jeg kan ikke tenke slik at sesongen står og faller på ett løp i VM.

Men med slike resultater er det umulig å komme unna forventningspress, i VM i Val di Fiemme i februar. Dit kommer hun også med erfaring. Mesterskapet blir hennes fjerde i seniorklassen.

– Jeg er en av dem som har gode muligheter til å gå til en finale. Der kan alt skje. Men spesielt Kikkan (Randall) og Marit (Bjørgen) blir farlige. I tillegg er det flere andre norske som går bra sprint, blant annet Heidi (Weng). Men selvfølgelig håper jeg jo ...

Framgang på distanse

Før jul tok beviste hun også at hun behersker distanserenn. Da ble hun nummer tre på 10 kilometer klassisk fellesstart i de gamle OL-anleggene i Canmore. To dager senere vant hun sprinten. Begge dager ble Kikkan Randall distansert på oppløpet.

– Det var godt å slå henne skikkelig. Da jeg vant for første gang i Rogla i fjor, falt Kikkan. Nå var jeg bare bedre.

Men til tross for at langrenn dekkes i spaltekilometer i rikspressen, vakte prestasjonene ikke akkurat stor oppsikt. Mens Falla ble avspist med et par linjer, slo landets største avis opp at svenske Emil Jönsson vant herreklassen, med ski det sto «Petter» på.

– Og da jeg vant på Beitostølen var vinklingen at Marit ikke var med. Skulle jeg vinne VM og Marit faller – eller noe sånt – vet jeg jo hva som kommer til å stå.

Nekter å gjøre seg til

Hun har likevel flere ganger sagt at hun er glad for å slippe trykket de største stjernene blir utsatt for. Det gir henne blant annet tid til å studere økonomi og administrasjon.

– Jeg har faktisk en del å gå på, sånn sett. Skulle det bli flere sponsoroppdrag og liknende, kan jeg trappe ned på studiene, uten at det vil gå ut over treningsarbeidet mitt. Jeg tror faktisk dette kan bidra til at karrieren min blir lenger.

Én ting er hun i alle fall helt sikker på:

– Jeg kommer aldri til å være noe annet enn meg selv for å få oppmerksomhet. Folk får ta meg som den jeg er.

Og blant Romerikes Blads lesere ser det ut til å være mer enn nok. Maiken Caspersen Falla har for lengst gått seg inn i hjertene deres.

Artikkeltags