Jays ble årets idrettsutøver

MENNENE Å SLÅ: Klarer Jaysuma Saidy Ndure å utkonkurrere Europas raskeste mann, franske Christoph Lemaitre, og nærme seg Usain Bolt, kan Blystadlia-karen fort bli Årets idrettsutøver også neste år. 		 Foto: Scanpix

MENNENE Å SLÅ: Klarer Jaysuma Saidy Ndure å utkonkurrere Europas raskeste mann, franske Christoph Lemaitre, og nærme seg Usain Bolt, kan Blystadlia-karen fort bli Årets idrettsutøver også neste år. Foto: Scanpix

Artikkelen er over 9 år gammel

RB-leserne har talt: Jaysuma Saidy Ndure er årets idrettsutøver på Romerike 2011.

DEL

Kåringen ble en tidlig bursdagsgave for Ndure, som fyller 28 år i morgen.

– Ble jeg Årets idrettsutøver på Romerike? Kjempemorsomt, det hadde jeg ikke trodd. Dette er faktisk veldig stort for meg. Jeg har tross alt bare vært norsk siden 2007. Det er sikkert mange av «barna mine» i Blystadlia som har stemt. Jeg savner dem og gleder meg til jeg kommer hjem, trolig i juni, sier den tidligere gambieren til Romerikes Blad.

I et år Aksel Lund Svindal på nytt tok et VM-gull i alpint, ble karen som har vunnet kåringen de fem av de seks siste årene, skjøvet ned fra tronen.

– Jeg vet veldig godt hvem han er. Jeg liker han godt, og det han driver med er også veldig stor idrett, sier Ndure, som følger med på det meste, spesielt når favorittlaget Manchester United spiller.

– Ofte må jeg stå opp klokka fire om natta, California-tid, for å få sett dem. Jeg liker fotball og tror jeg kunne bitt god. Jeg er jo rask og så er jeg venstrebeint. Det er bare å sende ballen foran meg på venstrekanten, så løper jeg, humrer han med tilløp til sin noe karakteristiske latter.

Drømmegrenser

Etter en sesong hvor han endte på fjerdeplass i VM-finalen på 200 meter og kom seg under drømmegrensa 10,00 på den halve distansen, da han løp 9,99 i Lausanne siste dagen i juni – er Ndure sikker på at 2012 vil bli enda bedre.

For under stjernetrener John Smith er treningshverdagen en helt annen enn tidligere.

– Målet er EM-gull og medalje i OL i London. Det er jeg god nok til å klare, slår han fast.

Han vil ikke tallfeste framgangen, men han er sikker på at tidene vil gå vesentlig lenger ned på 9- og 19-tallet den kommende sesongen.

– Ja, garantert. Men om jeg løper 9,60, 9,70 eller 9,80 på 100 meter, og hvor langt ned på 19-tallet jeg kommer på 200 meter, er altfor tidlig å si.

Hardkjør

Høye forhåpninger er ikke akkurat noe nytt – verken fra Ndure eller noen andre toppsprintere.

Men Årets idrettsutøver mener det nye regimet vil bære enda større frukter neste år.

– Jeg skulle nesten ha startet sesongen nå. Jeg føler meg så god allerede.

For mens han tidligere nøyde seg med to styrkeøkter i uka, er det antallet nå økt til fire. I tillegg har han også begynt å trene overkroppen, noe han ikke gjorde tidligere.

– Det stemmer. Det blir tøffe dager. Mandag, tirsdag, torsdag og fredag trener jeg først styrke, spiser litt før jeg går rett ut og løper. Dermed trener jeg løp mens jeg allerede er sliten. I tillegg har jeg to dager med roligere trening og fri på søndagene.

Styrkeøktene gjør også at han tåler økt belastning under øktene.

– Tidligere løp jeg maks 250 meter av gangen. Nå har jeg drag på mellom 300- og 400-meter.

I januar planlegger han å dra til Australia – nettopp for å løpe 400 metere. Men når alvoret starter er det fortsatt 100- og 200 meter som gjelder.

Trener med stjerner

Tidligere trente 27-åringen mye for seg selv. I Smiths stall sparrer han nå seg blant annet mot verdensstjernen Walter Dix som kapret sølvet på 100 i årets VM.

– Det er en av grunnene til at jeg trener så mye i USA. Det gir meg en helt annen referanse i treningsarbeidet, selv om det ikke er noe som bakkeløp i Blystadlia. Men nå vet jeg hvor lista ligger.

Ndure sier det ikke blir mye konkurrering på treningene – i alle fall ikke foreløpig.

– Nei, da er det fort at det kommer skader. Og er det noe jeg ikke trenger nå, er det akkurat det. Jeg har vært nok skadet de siste sesongene.

Men om han ikke får målt styrke med treningskameratene på friidrettsbanen på en stund, er de ofte hjemme hos romerikingen og spiller Playstation.

– Der vinner jeg, hver gang. Knuser dem med Manchester United, vet du. Ki-ki-ki-ki, åååhh, fyttikatta, gapskratter han.

Artikkeltags