Gå til sidens hovedinnhold

Eksansatte i opprør mot Blostrupmoen

Artikkelen er over 7 år gammel

Instruktør Trond Plaat og flere tidligere ansatte i hjertestarter-firmaet Blostrupmoen Medical Equipment har varslet Arbeidstilsynet om utilbørlige arbeidsforhold. - Bedriften er i et økonomisk og ledelsesmessig kaos, sier han.

Trond Plaat varslet sammen med flere andre Arbeidstilsynet i januar. Plaat sier det rant over for ham da Lars Håkon Blostrupmoen for en tid siden gikk ut og krevde skattelette for firmaer som ansatte folk med tilretteleggingsbehov.

– Det inntrykket eier og direktør gir utad i media er fullstendig feil. Det foregår ingen tilrettelegging, og hvem som helst kan bli skjelt ut og trakassert i andres påhør, sier Plaat.

Romerikes Blad har forsøkt å komme i kontakt med en av de som har profilert Blostrupmoen i media som spesielt tolerant arbeidsgiver. Arbeidsforholdet har opphørt og pårørende vil skjerme vedkommende.

– Et kaos

– Bedriften er et økonomisk og ledelsesmessig kaos. Å si opp en fast jobb for å starte i det firmaet er å ta det første skrittet mot arbeidsledighet, sier Trond Plaat, tidligere instruktør i bedriften, nå på arbeidsavklaringspenger fra Nav. Han forteller om høy turnover.

– Da jeg startet i bedriften i 2011, fikk jeg ansattnummer 125. Bedriften har hatt rundt 30 ansatte i snitt. Minst 200 personer har passert gjennom systemet siden starten i 2006, hevder Plaat.

Hovedeier og direktør Lars Håkon Blostrupmoen aviser anklagene og mener at tidligere ansatte vil sverte selskapet. (Se egen sak.) Arbeidstilsynet gjennomførte mandag varslet tilsyn hos Blostrupmoen. (Se egen sak)

Romerikes Blad har snakket mer enn 10 tidligere ansatte i selskapet. Samtlige stiller seg bak Plaats versjon, men krever anonymitet. Flere av de RB har snakket med, er sykmeldte etter å ha jobbet i bedriften.

Manglet skattetrekk

Det høyprofilerte selskapet, som selger hjertestartere og servicepakker for rundt 30 millioner per år, har i flere år hatt revisoranmerkninger fordi skattetrekk ikke har vært satt inn på egen konto. Det går fram av Brønnøysundregistrene.

Tidligere ansatte forteller om at det i desember ble sådd tvil i en mail om alle ville få julelønn. Årsaken skulle være dårlige betalere blant kundene. Noen ble permittert, samtidig ble nye tilsatt, eller frilansere ble brukt i stedet, forteller tidligere ansatte.

Permittert uten penger

Konsekvensen har for noen vært ikke å få utbetalt dagpenger. En av de permitterte forteller at vedkommende er uten inntekt, fordi Nav mener at bedriften ikke har gjort nok for å holde virksomheten i gang, og derfor ikke vil utbetale dagpenger. En annen forteller at vedkommende fikk beskjed om å komme på jobb mens hun var permittert.

– Jeg svarte da at i så fall måtte permitteringen oppheves, og at jeg var forpliktet til å melde om arbeidsinnsats til Nav, ellers ville jeg opptre ulovlig. Det skulle vi snakke om etterpå. Etter den samtalen ba jeg om å få gå på dagen, og jeg har fått meg en ny jobb i et seriøst firma, sier kvinnen.

RBs kilder forteller om stadige skift av mellomledere, strategier og metodikk. En av de tidligere ansatte forteller om grei behandling for eget vedkommende, men at påkjenningen ved å være vitne til dårlig personalbehandling over tid ble for stor

En annen tar i ettertid selvkritikk for ikke å ha stått opp overfor dårlig behandling av kolleger.

Arbeidstilsynet taust om besøk

Mandag var Arbeidstilsynet på varslet tilsyn i Blostrupmoen Medical Equipment. Tilsynet vil ikke kommentere besøket. Inspektør Tone Andersen henviser til tilsynsrapporten, som vil komme først om to til tre uker.

– Hva har tilsynet merket seg?

– Som sagt, jeg vil ikke forskuttere rapporten, som vi nå skal utarbeide, sier Andersen.

Etter det Romerikes Blad forstår, deltok to inspektører i tilsynet. Arbeidstilsynet ble sist uke dømt i retten for å ha uttalt seg til Dagens Næringsliv etter tilsyn i et byggeprosjekt. Tilsynet ble dømt for å ha gitt vurderinger til media, og ikke bare faktiske opplysninger om funn. Vurderingene ble dømt som ærekrenkende, og inspektøren må betale erstatning.

Kommentarer til denne saken