Masseskytingen i Oslo i Pride-helga ryster oss alle. To menn ble drept og 21 personer skadet da 42 år gamle Zaniar Matapour (42) skjøt rundt seg på utestedene Per på hjørnet og den kjente skeive baren London pub.

Den norske statsborgeren med iransk opprinnelse er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger. Han har vært i overvåkningspolitiets søkelys fordi han er blitt radikalisert de siste årene og hatt kontakt med ekstreme, islamistiske miljøer med en forkvaklet ideologi. Han har vært sammen med islamisten Arfan Bhatti som ifølge NRK, nylig la ut et brennende regnbueflagg og et sitat på sosiale medier med oppfordring til drap på homofile.

Matapour er domfelt en rekke ganger og diagnostisert med alvorlige psykiske lidelser. Bakgrunnen og motivet for ugjerningen er ikke klart. Mannen nekter å la seg avhøre, men uavhengig av tilregnelighetsspørsmålet, synes det som om ugjerningen er forankret i hatkriminalitet. «En ekstrem islamistisk terrorhandling», er vurderingen fra PST.

I så fall er det et angrep på Pride, på mangfoldet, på hele vårt åpne, liberale samfunn. Vår levemåte og et angrep friheten. Friheten til å si hva vi mener og å elske hvem vi vil.

Nå må vi alle, som statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer til, slå ring om LHBT-miljøet, men også hegne om alle muslimer som ikke har noe med denne ekstreme hatideologien å gjøre. Terroren som gjorde regnbuen svart, skal føre til mer samhold, ikke splittelse. Visdommen fra 22. juli må gjelde også denne gang.

Pride er ikke avlyst i Oslo, bare utsatt. Det kommende opptoget skal arrangeres uten frykt, som en gigantisk markering for frihet, mangfold og kjærlighet – og mot hatkriminalitet.