– Målet nå er at alle over 18 år skal få tilbud om oppfriskningsdose innen utgangen av februar neste år. Kommunene vil få utsendt doser slik at det vil være mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Fra før har regjeringen satt som mål at alle over 45 år skal få tilbud om oppfriskningsdose innen midten av januar.

Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet (FHI) er at alle i alderen 18–44 år tilbys en oppfriskningsdose når det har gått minst 20 uker siden dose to.

– Økt fleksibilitet

Regjeringen skriver i pressemeldingen at det er særlig viktig at personer med underliggende sykdommer og tilstander med moderat økt risiko for alvorlig forløp av covid-19 i alderen 18–44 år, tar oppfriskningsdosen. Dette gjelder også de eldste i denne aldersgruppen og de som har yrkesrelatert eller annen økt eksponering for smitte. Men også alle andre i aldersgruppen 18–44 år kan vaksinere seg hvis de selv ønsker.

FHI anbefaler også gravide i aldersgruppen 18–44 år å ta oppfriskningsdose i andre og tredje trimester, og i første trimester dersom de har annen tilleggsrisiko.

– Kommunene får nå økt fleksibilitet i vaksinasjonen og kan gi vaksine også til personer under 45 år når det har gått 20 uker siden dose 2, dersom de har kapasitet til det. Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot alvorlig sykdom og død. Derfor er det viktig at så mange som mulig sier ja til vaksine, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).