Gå til sidens hovedinnhold

Alle gravide etter tredje måned anbefales å ta koronavaksinen

Folkehelseinstituttet anbefaler alle gravide i 2. og 3. trimester om å ta vaksine mot covid-19. Vaksinasjonen vil også beskytte barnet etter fødsel.

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet sier at internasjonale studier viser at koronavaksinen ikke gir uheldig påvirkning på svangerskapsforløpet for verken mor eller barn.

Samtidig viser studiene at gravide er noe mer utsatt for alvorlig forløp av koronasykdom enn ikke-gravide, noe som kan skyldes større belastning på hjerte og lunger i siste del av svangerskapet.

– Risikoen for den gravide tiltar utover i svangerskapet. Vi anbefaler derfor gravide kvinner som er i 2. og 3. trimester, vaksinasjon med mRNA-vaksine mot koronavirus. Gravide som tilhører en risikogruppe for covid-19, kan også vaksineres fra 1. trimester, sier Greve-Isdahl.

Ifølge overlegen anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO) at gravide prioriteres for koronavaksine, og stadig flere land har startet vaksinering av gravide. Koronavaksinasjon er allerede anbefalt til gravide i Danmark og Sverige.

Kommentarer til denne saken