– Det skal ikke mye til før folk reagerer kraftig. Det er et veldig ladet felt, sier sogneprest Morten Holmqvist i Ljan til Vårt Land.

Mange prester som avisen har snakket med, gir uttrykk for et åpent forhold til alkohol. Andre vil imidlertid helst unngå å snakke offentlig om det.

– Avholdsfolket i kirken er så fanatiske at de fort sender veldig utrivelige mailer om man ikke deler deres syn, sier en prest, som ønsker å være anonym.

En undersøkelse som avisa gjorde i fjor, viste at antallet aktive kristne som er avholds, er blitt halvert i Norge siden 1980-tallet.

– Vinen har en integrert rolle i menneskelig liv og fellesskap og kan ha en veldig positiv rolle, sier biskop Erik Varden, som sier han selv foretrekker å være edru.

En av prestene som slettes ikke vegrer seg for å snakke om sitt eget forhold til alkohol, er den katolske presten Pål Bratbak, som selv gjerne tar seg noe å drikke.

– Det nærmeste jeg har vært ordentlig rusa på Jesus var i en messe med 50–60 stykker, hvor nesten ingen hadde valgt å drikke fra de to store kalkene som var satt fram, sier han, og legger til at kjempekalkene med vin var nødt til å drikkes opp.

– Og det ble jeg som måtte gjøre det, sier han.

(©NTB)