Gå til sidens hovedinnhold

Alexandra Rotan gjør MGP-comeback: – Vi følte at vi har noe uoppgjort

Allerede etter finalen i 2019 visste Alexandra Rotan og de andre i Keiino at de ikke var ferdige med Melodi Grand Prix. De ville prøve seg en gang til, de visste bare ikke når.

I dag ble ti av artistene som skal delta i årets Melodi Grand Prix gjort kjent, og blant dem var den norsk-samiske gruppa Keiino, som består av Råholt-jenta Alexandra Rotan, den samiske låtskriveren og rapperen Fred Bujlo og sanger og låtskriver Tom Hugo.

– Vi visste det egentlig med en gang etter finalen i Tel Aviv i 2019. Vi følte at vi ikke var ferdige med Melodi Grand Prix og at vi ville komme tilbake senere med en ny låt, sier Alexandra Rotan.

Keiino ble dannet i 2018, og den gang var det ingen av bandmedlemmene som kjente hverandre på forhånd. Etter suksessen med «Spirit in the sky» har de turnert og gitt ut flere singler og et album.

– Jeg føler at vi kjenner hverandre bedre nå enn vi gjorde da vi var med sist, og vi har også funnet den rette låten å konkurrere med, sier Rotan.

Vant publikum

Keiino gjorde det bra i den internasjonale finalen i Tel Aviv i 2019 med låten «Spirit in the sky». De havnet til slutt på en sjetteplass etter å ha vunnet telefonavstemningen.

Les også

I mars ble alt avlyst. Nå har Alexandra fått seg ny jobb

Etter finalen i Tel Aviv har de planlagt når og med hvilken låt de skal gjøre sitt MGP-comeback. I sommer møttes de på en hytte ute ved havgapet på Sørlandet og hadde låtskriver-workshop, og her ble låten «Monuments» til. Den er skrevet av medlemmene i Keiino i samarbeid med den svenske låtskriveren Alexander Olsson.

– Låten handler om hva som står igjen etter et endt liv. Hvilke relasjoner og hvilke opplevelser som preger et menneskes liv. Det er på mange måter en hyllest til hverdagsheltene, alle dem som ikke får noen statue av seg reist etter sin død, sier Alexandra Rotan.

Hun gleder seg veldig til å delta i årets Melodi Grand Prix.

– Jeg elsker Eurovision, og det skal bli så fantastisk å få stå på scenen på lørdag og få vist fram låten, sier hun.

Hun røper at «Monument» er en elektro-pop-låt, som inneholder både joik og samisk rap i tillegg til strykere fra symfoniorkester.

– Det er en låt som representerer Keiino veldig bra, sier hun.

En «helseplan» i mørke tider

Seks lørdager framover blir det MGP-fest på NRK TV. Det skal avgjøres hvem det er som skal representere Norge i den internasjonale finalen av Melodi Grand Prix denne våren.

NRK stiller med rekordmange artister, hele 26, og håper at MGP-sirkuset vil bli et lyspunkt i mørke tider. MGP-general Stig Karlsen fra Rælingen kaller årets MGP for en «helseplan» for det norske folk.

– Vi trenger rett og slett en stor musikkfest midt oppi alle disse tunge nyhetene, en pause fra bekymringer om fremtiden, jobb og helse, sier han til NRK.

I fjor ble årets internasjonale finale avlyst på grunn av pandemien, men ifølge NRK blir det i år internasjonal finale uansett. Finalen vil bli arrangert i Rotterdam.

Går rett til finalen

Seks artister er forhåndskvalifisert til den nasjonale finalen av Melodi Grand Prix. De seks er: Keiino, Tix (Andreas Haukeland), Atle Pettersen, Kaja Rode, Stavangerkameratene og Rein Alexander.I den første delfinalen kommende lørdag er det Keiino og Tix som skal framføre sine låter. Begge er forhåndskvalifisert og går rett til finalen. Alexandra Rotan håper selvsagt Keiino tar seg helt til topps i konkurransen, men innrømmer at det blir et tøft løp.

– Vi går selvsagt for seier, men det er litt av en artistrekke som i år skal konkurrere. Det som er ekstra gøy er at jeg kjenner nesten alle sammen, så dette skal bli veldig moro, sier Alexandra Rotan.

De fire artistene som skal kjempe om finaleplass i den første delfinalen på lørdag er Stina Talling, Jorn (Jørn Lande), Blåsemafian/Hazel, og Beady Belle (Beate S. Lech).

Kommentarer til denne saken