Gå til sidens hovedinnhold

Stadig flere vil se Breivik

Artikkelen er over 9 år gammel

Stadig flere pressefolk, tilhørere og advokater ønsker å være til stede etter at det ble kjent at Anders Behring Breivik selv får møte under fengslingsmøtet mandag.

Bare i løpet av det første døgnet etter at Høyesterett ga Breivik rett til å møte når han mandag framstilles for forlenget varetektsfengsling, har ytterligere rundt ti pressefolk akkreditert seg, ifølge Oslo tingrett. Dermed kommer rettsmøtet minst til å bli dekket av opp mot 170 norske og utenlandske journalister og fotografer, opplyser informasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett.

– Medieplassene i salen er forbeholdt de som allerede er akkreditert, derfor vil de nyankomne få tilbud om plass i en tilstøtende sal hvor det er lyd- og videooverføring, sier han til NTB.

Også blant tilhørerne har Breiviks tilstedeværelse i retten skapt økt interesse. Iestra forteller at antallet fornærmede og ledsagere har økt til 29, mens 19 bistandsadvokater vil være til stede i hovedsalen.

– Vi tar høyde for at noen fornærmede og etterlatte kan komme i siste liten. De får tilbud om å følge rettsforhandlingene i en egen sal med lyd- og bildeoverføring, skjermes fra publikum og presse, sier Iestra.

Utfordrer referatforbudet

I tillegg til et meget omfattende opplegg for å håndtere flere hundre tilhørere og pressefolk, utfordrer fengslingsmøtet mandag det generelle referatforbudet fra rettsmøter utenfor hovedforhandlingen. I utgangspunktet er det ikke lov å referere hva som blir sagt under slike møter, men forbudet vil trolig være bortimot umulig å håndheve for Oslo tingrett.

Dommer Torkjel Nesheim åpner nå for å oppheve referatforbudet helt eller delvis - etter å ha tatt stilling til hva som har framkommet i retten når rettsmøtet er avsluttet.

– Dersom det bare kommer fram opplysninger som er offentlig kjent, vil det være uproblematisk. Et delvis referatforbud kan knytte seg til konkrete personvernhensyn eller hensynet til etterforskningen, sier Nesheim til NTB.

Hvis referatforbudet blir delvis opphevet, vil det bli konkretisert hva forbudet gjelder.

Politisk redaktør Harald Stanghelle Aftenposten er utpekt av sekretariatet i Norsk Redaktørforening til å svare på eventuelle spørsmål dommeren måtte ha til pressen om opphevelse av referatforbudet.

– Det vil i praksis være flere hundre mennesker som vil få se og høre rettsmøtet og da virker et referatforbud nokså meningsløst. Det er etter min mening ingen fare for bevisforspillelse i denne saken. Slik fakta nå framkommer fire måneder etter tragedien 22. juli, er det heller ingen sikkerhetshensyn som kan tale imot en full åpenhet, sier han til NTB.

– Vi vet at behovet for faktisk informasjon i denne saken er enorm, og her kan retten gi et godt bidrag til den åpenhet som alle ønsker og som hele det offisielle Norge har påberopt seg i kjølvannet av 22. juli, poengterer Stanghelle. (ANB-NTB)