Særlig i fjellområder med enda høyere fjell rundt krøp temperaturen langt nedover, viser data fra Meteorologisk institutts målestasjoner.

– Temperaturen nærmet seg 40-tallet både i Kautokeino, Karasjok, Grotli, Drevsjø, Finse, Mo i Rana og Hemsedal, sier statsmeteorolog Haakon Melhuus til NTB.

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningens nettutgave ble det målt minus 44 på Lora i Lesja kommune. Uansett er det et godt stykke igjen til ny norgesrekord.

– I Kautokeino har rekorden stått siden 1. januar i 1886, da det ble målt 51,4 grader. Røros har rekorden i Sør-Norge med 50,4 grader 13. januar i 1914, sier Melhuus, som presiserer at det kan ha blitt målt lavere temperaturer andre steder enn på de offisielle målestasjonene.

Buskerud-rekord?

Dagali lufthavn melder uoffisielt om kulderekord fra sin offisielle målestasjonen. Fram til strømmen gikk torsdag morgen, var laveste temperatur logget til å være minus 39,8 grader.

– I så fall er dette den nye kulderekorden for hele det langstrakte Buskerud fylke gjennom alle tider, både for januar måned og absolutt, konstaterer nettstedet Vær og vind, som drives av værstatistiker Bernt Lie.

Det omfattende strømbruddet i øvre Hallingdal berører både Hol og Nore og Uvdal kommuner. Da flyplassen på Dagali mistet strømmen like før klokka 5, måtte nødstrømsaggregatet settes i gang. Aslak Paalgard ved flyplassen håper at rekorddataene ikke er gått tapt.

Mer kulde

Det siste døgnet var det ingen av målestasjonene som noterte plussgrader, noe som er uvanlig, selv på denne tiden av året. Flere av stasjonene som ligger nær havet eller til havs pleier å krype opp over null.

Og kulda slipper ikke taket med det aller første.

– Kommende natt kan det til og med bli kaldere enkelte steder, blant annet i Oslo-området, der temperaturen nå ligger på rundt 20 minusgrader. Men til helgen ventes det noe høyere temperatur igjen, men noe mildvær blir det ikke, slår Melhuus fast. (ANB-NTB)