Gå til sidens hovedinnhold

Mener hallikliga er sprengt

Artikkelen er over 13 år gammel

Hallikligaen skal ha sørget for at mellom 30 og 40 bulgarske kvinner har kommet til Oslo for å prostituere seg. Nå mener politiet at nettverket er sprengt.

Til sammen er ti personer pågrepet og siktet etter den omfattende politiaksjonen mot organisert hallikvirksomhet og menneskehandel i Oslo tirsdag morgen. I tillegg er én mann pågrepet i Stavanger for lignende forhold.

Politiet undersøker nå om det er noen sammenheng mellom de to sakene, som har flere likheter.

Sju menn og tre kvinner ble pågrepet i aksjonen. De ti har hatt forskjellige roller i forbindelse med organiseringen og tilretteleggingen av prostitusjon i Norge, mener politiet.

Politiet mener én av de ti fremstår som mer sentral i ligaen og har siktet ham både etter hallikparagrafen og for menneskehandel.

Anmeldt av kvinne

– Det er for tidlig i etterforskningen å si om han er lederen for ligaen, men det er klart at vi mener han skiller seg ut fra de andre, i og med at han også er siktet for menneskehandel, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved avdeling for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NTB.

En bulgarsk kvinne har anmeldt mannen til politiet. Han er siktet for å ha misbrukt hennes sårbare og vanskelige situasjon i hjemlandet til å utnytte henne til prostitusjon i Norge, ifølge politiadvokat Line Steen Presthus.

– Vi mener det har skjedd som ledd i virksomheten til et organisert, kriminelt nettverk, sier hun til NTB.

Kvinner organiserte

To av de siktede mennene er nordmenn, mens ytterligere tre har norsk statsborgerskap, men er fra Tyrkia. I tillegg er en bulgarsk og en tyrkisk mann siktet i saken.

De tre kvinnene er alle bulgarske og skal ha hatt mer organisatoriske roller overfor kvinnene som har kommet til Oslo fra Bulgaria. De har selv prostituert seg og har fungert som horemammaer i ligaen, mener politiet.

Avgjørelsen av hvem og hvor mange som eventuelt skal fremstilles for varetektsfengsling blir ikke tatt før onsdag morgen. Da vil fengslingsmøtene bli holdt i løpet av dagen.

Forskjellige oppgaver

Politiet mener de involverte i hallikligaen hadde forskjellige oppgaver med å finne jentene, organisere transport, boliger og tilrettelegge prostitusjon for flere titall bulgarske jenter. De fleste har solgt seksuelle tjenester på gata i Oslo, mens noe av virksomheten har foregått i spesielle leiligheter.

– Det er snakk om mange kvinner, mellom 30 og 40, sier Nordgaren. Bulgarske kvinner utgjør nå den tredje største gruppen prostituerte i Norge.

Samtlige av de siktede er siktet etter straffelovens paragraf som gjelder for organisert kriminalitet.

Stor aksjon

Politiaksjonen ble ledet av STOP-gruppen ved Oslo politidistrikt, en spesialgruppe som har som mål å avdekke og straffeforfølge bakmenn og nettverk som organiserer menneskehandel og hallikvirksomhet.

Rundt 60 politifolk deltok i aksjonen tirsdag. Politiet har jobbet opp mot ligaen siden februar og drevet omfattende etterretning i forkant av aksjonen.

– Vi vil ikke utelukke at det vil komme flere pågripelser. Vi er fortsatt veldig tidlig i etterforskningen, og det gjenstår å avhøre de siktede og de fornærmede, og å gjennomgå beslagene vi har gjort, sier Nordgaren.

Håper på vitner

Avhørene av de siktede startet allerede tirsdag.

18 bulgarske kvinner ble tirsdag ettermiddag tatt hånd om på mottakssenteret politiet har opprettet i forbindelse med aksjonen.

Etterforskerne håper flere av kvinnene, som skal ha kommet til Norge ved hjelp av halliknettverket, vil stå fram som vitner i straffesaken mot de siktede. (ANB-NTB)