Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg er en dverg og har glemt sertifikatet hjemme

Artikkelen er over 7 år gammel

Her er ruten han kjørte før han ble tatt.

[Oppland Arbeiderblad] Start videoen i toppen av saken for å se den 15 kilometer lange ruten 10-åringen kjørte. oa.no har valgt å holde tilbake første del av ruta for å anonymisere familien.

Det gikk ikke helt etter planen da en ti år gammel gutt og hans 18 måneder gamle søster skulle besøke bestemoren i Valdres onsdag morgen, melder Oppland Arbeiderblad.

De to dro avgårde på egen hånd i familiens SUV fra hjemmet. Ferden endte i grøften ved Nordsinni kirke. Brøytebilsjåfør Bjørn Hagen var den første som kom til stedet etter avkjørselen.

Les også: – Han sa han var dverg

– Jeg passerte Nordsinni kirke på vei nordover og kjørte opp til Høljarast. Da jeg kom tilbake og nærmet meg Nordsinni kirke så jeg en bil som sto utenfor veibanen. Dette var før klokken 0600 om morgenen, men i lyset fra bilen så jeg en person som sto og veivet med armene. Det var gutten, forteller Hagen.

Han fikk seg litt av en overraskelse da han oppdaget at gutten og hans søster var alene i bilen.

– Først trodde jeg det var flere der, men jeg fikk et lite sjokk da jeg skjønte sammenhengen, sier Hagen.

RINGTE POLITIET

Han ringte politiet og en kollega som kom dit umiddelbart etterpå. Harald Storsveen tok over mens Bjørn Hagen kjørte videre på sin brøyterunde.

– Gutten var veldig rolig. Jeg prøvde å holde praten i gang og spurte om han hadde tatt en tur uten lov. Da fortalte han helt alvorlig at han var dverg, så han var mye eldre enn han så ut for. Han fortalte at han hadde oppdaget at førerkortet hans var gjenglemt hjemme, så han skulle snu ved kirken og dra hjem for å hente førerkortet, forteller Harald Storsveen.

– De to skulle på besøk til bestemoren sin, fortalte han. Men han ble temmelig irritert da jeg ikke ville hjelpe ham opp på veien igjen, sier Storsveen.

Selv om historien kunne fått et tragisk utfall, er både Storsveen og Hagen imponert over guttens tiltakslyst.

– Han kan bli hva han vil her i verden, sier de.

Søsteren til gutten var godt innpakket i vinterkledning, og viste ifølge Storsveen og Hagen, ingen tegn på redsel.

– Hun smilte og var i fin form. Ingen av dem var skadet.

Les også: 10-åring på ville veier

VÅKNET TIL TOMT HUS

Da mor og far våknet var begge barna og familiens bil borte.

– Det er en følelse jeg ikke unner noen, sier mor.

Klokken var bare litt over 0630 i dag tidlig da et foreldrepar i Nordre Land våknet opp til total stillhet i huset. Normalt sett våkner de av datteren på 18 måneder som gråter, men denne morgen var ikke jenten i senga. Det var heller ikke storebror på 10 år. Døren ut var låst opp. Bilen var borte.

– Vi ringte politiet, og da hadde de nettopp fått telefon fra brøytebilsjåføren, forteller mor til Oppland Arbeiderblad.

Hun vil være anonym og synes det er ille nok at nærmiljøet vet hvem de er.

– Vi har det helt grusomt. Det kan ikke beskrives, sier hun.

– Det har blitt noen tårer i dag

De er naturlig nok glade for at det gikk bra, og mor forteller at det går bra med både gutten og jenta. Jenta var blid og fornøyd da hun ble gjenforent med foreldrene.

– Vi vet ikke helt hvorfor sønnen vår tok bilen og kjørte avgårde, men han har sagt at han ikke ville på skolen og at han ville kjøre seg en tur. Vi har ikke rukket å snakke så mye om dette, men han har nok dårlig samvittighet etter at han så hvor triste vi er. Det har blitt noen tårer i dag, sier hun.

BESØKE BESTEMOR

Mor presiserer at sønnen trives på skolen han går på, og at han har mange venner der. Når hun får høre at brøytebilsjåføren fikk høre at de skulle besøke bestemor, sier mor at det kan være sannsynlig siden de har slekt i Valdres.

Gutten har ifølge mor aldri kjørt bil før, men han har fått sitte litt på fanget og holdt i styret. Gutten har forøvrig stukket av på natta tidligere. Derfor har foreldrene forsøkt å gjøre noen tiltak i huset slik at gutten ikke skulle klare å komme seg ut. Han har imidlertid klart å få tak i nøkkelen slik at han fikk låst både seg selv og søsteren ut. Bilen han kjørte er en stor personbil med automatgir.

Mor roser for øvrig politibetjentene.

– Det var veldig ålreite folk. De snakket med gutten først på stedet der turen stoppet og så her hjemme. Nå skal vi være hjemme i dag og roe ned nervene og prate om det som har skjedd, sier hun.

Kommentarer til denne saken