Gå til sidens hovedinnhold

Elitefotballen i streik

Artikkelen er over 10 år gammel

95 spillere er tatt ut i streik og serierunden utsettes.

Fredag morgen ble det klart at det for andre gang i historien blir streik i norsk idrett.

Ifølge leder i spillerorganisasjonen NISO, Joachim Walltin, var det stor avstand mellom partene da det ble brudd i forhandlingene.

– Partene var uenige på de fleste punkter. Vi opplevde generelt liten vilje fra motparten til å finne en løsning.

– Det gjelder blant annet sentrale krav om større valgfrihet i bruk arbeidsutstyr, gjennomgåelse av kontrakter og styrking av spillernes oppsigelsesvern, sier Walltin til NRK.

Følgende ni klubber har spillere som tas ut i streik fra fredag: Brann, Fredrikstad (ikke NHO-medlem), Molde, Sogndal, Start, Tromsø, Viking, Vålerenga og Aalesund.

Uenighet om utstyr

I første omgang betyr streiken at de berørte spillerne ikke kan trene organisert med sine klubber. Blant spillernes viktigste krav var retten til selv å velge eget arbeidsutstyr.

– Det har vært mye uenighet mellom klubber og spillere når det gjelder utstyr. Spillere som er misfornøyde med produkt som keeperhansker og fotballsko må likevel bruke utstyret. Slik er det ikke i andre land i Europa, og det burde heller ikke være slik i Norge, sier NISO-lederen.

Walltin opplyser videre at streiken foreløpig ikke vil få konsekvenser for 1. divisjon.

Støttes av Riise

De norske spillerne får støtte fra italiaproff John Arne Riise. Han har aldri spilt i eliteserien, men kan fra sin erfaring i Monaco, Liverpool og Roma lett forstå spillernes utfordringer når det kommer til utstyr.

– Sko er spillernes viktigste arbeidsutstyr, og det er en selvfølge at spillerne får velge sko selv. Vi henger etter resten av Europa på dette området. Fritt skovalg burde vært innført for lenge siden, sier Riise til niso.no. (ANB-NTB)