Gå til sidens hovedinnhold

Dette er landets dårligste betalere

Artikkelen er over 6 år gammel

Østfoldinger er verstingene i inkasso-statistikken. Folk i vest er best.

Folk fra Østfold er dårligst til å betale for seg, mens innbyggerne i Sogn og Fjordane er best. Det viser ferske tall Nettavisen har innhentet fra kredittopplysningselskapet Bisnode.

Nesten hver tiende østfolding har en betalingsanmerkning, skriver Nettavisen.

I Sogn og Fjordane havner under halvparten i samme bås.

Denne saken er levert av Nettavisen!

Avslører betalingsvaner

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim er ikke overrasket. Han forteller at «Luksusfellen» på TV3 får flere søknader fra Østfold enn fra resten av landet.

– Tallene kan si noe om betalingsmoralen. På Vestlandet hersker det en større nøkternhet, sier programlederen til Nettavisen.

Flere av fylkene i vest klarer seg godt sammenlignet med resten av Norge. Kvadsheim viser også til at det er en høyere arbeidsledighet i Østfold.

– Til sammenligning er forholdene mer stabile i Sogn og Fjordane, fortsetter han.

Mann fra Rakkestad med 61 saker

Totalt har østfoldingene registrert 78.000 anmerkninger på uoppgjorte saker. Dette utgjør 2,4 milliarder kroner.

Det er heller ikke tegn til bedring. Østfold har de siste årene regjert øverst på listen over fylket med de dårligste betalerne, og tallene viser også en stor økning i antall saker.

– For Østfold gjelder at den med flest anmerkninger er en mann fra Moss med 100 saker, mens kvinnen er fra Marker og har 70 saker, sier datakvalitetsansvarlig Tore Lia i Bisnode til Nettavisen.

– Høyest beløp har en mann fra Rakkestad med 12 millioner, mens kvinnen er fra Moss og skylder drøyt 5,6 millioner, fortsetter han.

Nordmenn skylder 42 milliarder

Ved utgangen av 2014 var det registrert mer enn 1,1 millioner uoppgjorte betalingsanmerkninger, tilsvarende 42 milliarder kroner.

Det er en økning på 4,6 milliarder kroner fra året før.oo

– Det er et paradoks at det med en ekstremt god lønnvekst, lav rente, stigende boligpriser og lav ledighet går stikk motsatt vei for betalingsmoralen. Den gode økonomien blir en sovepute for mange, sier Hallgeir Kvadsheim.

Denne saken er levert av Nettavisen!

Kommentarer til denne saken