Dette gjør at vi går vinteren i møte med mer tilgjengelig kraft, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

– En varm og våt høst var akkurat det vi trengte i år. Det er gode nyheter for magasinfyllingen og kraftsituasjonen denne vinteren, sier direktør Inga Nordberg i NVEs energi- og konsesjonsavdeling.

I forrige uke økte magasinfyllingen i det sørlige Norge med 1,9 prosentpoeng. De siste fem ukene har økningen vært på 14 prosentpoeng.

– Det sørlige Norge har sjelden opplevd en så kraftig økning i magasinfyllingen som det vi har sett i oktober. I alle deler av landet er magasinfyllingen nå høyere enn på samme tid i fjor, forteller Nordberg.

I tillegg fortsetter kraftprodusentene sør i landet å spare på vannet. Forrige uke ble det produsert mindre kraft enn normalt for årstiden, og Norge var nettoimportør av kraft. I oktober var kraftproduksjonen i sør 34 prosent – en tredel – lavere enn snittet for de siste fem årene, opplyser NVE.

– Når det produseres mindre kraft i Norge, dekkes en del av forbruket av import. Det bidrar til at magasinfyllingen ikke svekkes, sier Nordberg.

Importert fra utlandet og Midt-Norge sto for rundt 10 prosent av kraftforbruket i Sør-Norge i oktober.

(©NTB)