Gå til sidens hovedinnhold

Ahus-forskere kan ha løst cellegiftgåte

Artikkelen er over 5 år gammel

NORDBYHAGEN: Cellegiftbehandlingen som gis mot brystkreft er effektiv, men kan føre til at hjertet blir permanent skadet og føre til hjertesvikt. Dette kan norske forskere ha funnet en måte å forhindre.

Det skriver NRK.

– Når det er så mange som overlever brystkreften sin, er det dumt at det er hjertet som skal føre til at du får redusert livskvalitet og livslengde, sier Geeta Gulati, lege i spesialisering i hjertemedisin ved Ahus.

Forhåndsstudien hun har gjort med 130 pasienter kan vise seg å være et gjennombrudd for brystkreftbehandling.

– Vi har tydelige funn på at hjertemedisinen candesartan forebygger forverring av hjertefunksjonene, sier hun, men legger til at forskerne trenger en større studie over lengre tid før de kan implementere dette i kreftbehandlingen.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i verden, og tall fra kreftregisteret viser at 1 av 12 norske kvinner får brystkreft i løpet av livet.

Andelen kvinner som er i live fem år etter å ha blitt diagnostisert med brystkreft har økt kraftig. På slutten av 1970-tallet var 5 års relativ overlevelse 68,8 prosent. Siste femårsperiode er overlevelsen økt til i underkant av 90 prosent.

Men risikoen for hjerteskade er stor.

De vanligste cellegiftene som brukes mot brystkreft, er antrasyklin og trastuzumab.

Opptil 20 prosent av alle brystkreftpasienter blir behandlet med begge midlene som har hjerteskade som mulig bivirkning. En tredjedel av disse får en hjerteskade.

– Hjertesvikt er alvorlig. Pasienter kan i teorien dø av dette innen kort tid, men i Norge følges de så tett opp at dette ikke er realiteten. De må gå på hjertemedisiner resten av livet, og får livskvaliteten og livslengden redusert, sier Gulati.

Forskningsprosjektet gjør, ifølge NRK, at forskere fra hele verden nå nar rettet øynene sine mot Lørenskog.

Gulati er blant annet sitert både i USA og Russland.

 

Kommentarer til denne saken