– En del av medisinene eldre går på, er ikke nødvendige

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Mandag svarer Morten Glasø (t.v) og Bjarte Hitland på spørsmål om eldre og medisiner på rb.no.

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Mandag svarer Morten Glasø (t.v) og Bjarte Hitland på spørsmål om eldre og medisiner på rb.no. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Risikoen for bivirkninger kan være såpass stor at det oppveier nytten av medisinene.

DEL

Mandag fra klokka 13–14 er det nettmøte på rb.no.

Da kan du spørre Morten Glasø, overlege ved samhandlingsavdelingen på Ahus, og Bjarte Hitland, overlege på geriatrisk avdeling, alt du måtte lure på angående eldre og medisiner.

  • Still dine spørsmål nederst i saken

**OBS: Ikke bruk fullt navn dersom du ikke vil at andre skal se det. Navn med tilhørende spørsmål publiseres når nettmøtet starter!**

– Den eldre befolkningen lever i dag lengre enn for noen tiår tilbake. Det skyldes dels at vi lever sunnere, men også fordi behandling av sykdom er langt mer effektivt. Det gjelder også legemidlene vi bruker. Sykdomspanoramaet endrer seg nok noe, men det å bli eldre innebærer samtidig økt risiko for sykdom. Lever vi lenger, med sykdommer som kan behandles, betyr det at flere av oss må bruke flere legemidler, forklarer Glasø til Romerikes Blad.

De vanligste medisinene

Han forteller at de vanligste medisinene blant eldre i Norge er blodtrykksmedisiner og hjertemedisiner generelt.

– Det er også en del bruk av smertestillende, ettersom bevegelsesapparatet slites med tiden. Med økende alder og endret aktivitetsnivå, endres også søvnrytme- og søvnbehov. Mange bruker sovemedisiner, men det bør man unngå i større grad. Mye kan bli bedre med en god søvnhygiene, sier Glasø.

Overlegen påpeker at det å bli eldre for mange innebærer å miste ektefelle og venner.

– Depresjon og angst er ikke uvanlig blant eldre. Behov for beroligende medisiner er heller ikke en uvanlig problemstilling – men her må man være ekstra forsiktig.

Saken fortsetter under bildet

HVERDAGSLIGE PROBLEMER: Morten Glasø forklarer at det eldre har flest spørsmål rundt når det kommer til medisiner, er hverdagslige problemer og plager – ikke underliggende alvorlige tilstander.

HVERDAGSLIGE PROBLEMER: Morten Glasø forklarer at det eldre har flest spørsmål rundt når det kommer til medisiner, er hverdagslige problemer og plager – ikke underliggende alvorlige tilstander. Foto:

– Hva er viktig å tenke på når man går på disse medisinene?

– For dem som går på flere typer medisiner, er det fare for at disse påvirker hverandre. Dersom man skal legge til enda et legemiddel, må man vurdere nøye om det er uproblematisk å kombinere medisinen med dem som allerede er i bruk. I tillegg er det slik at med økende alder tåler man ikke de samme dosene som man gjorde i yngre alder. Legene er naturligvis klar over dette, men det er viktig at også de eldre og deres pårørende kjenner til det.

– Vi vet i dag at en del eldre bruker medisiner det egentlig ikke er behov for, eller der risikoen for bivirkninger er større enn gevinsten ved å bruke dem, legger han til.

Kolesterolsenkende midler, medisiner mot beinskjørhet og i noen grad legemidler mot blodpropp er eksempler på medisiner som Glasø mener det er greit å være forsiktig med når man er i sen alderdom.

– Kan få problemer med hukommelsen

– Det er også sånn at noen medisiner rett og slett ikke er bra for en aldrende kropp. Dette gjelder spesielt for medisiner som virker på nervesystemet. Noen av disse kan blant annet medføre endret atferd og redusert hukommelse. Man har hørt om eldre som har «våknet opp» etter at disse medisinene ble fjernet, forklarer han.

Tirsdag 7. mai fra klokka 18–20 har sykehuset en åpen temakveld om satsingen sin på eldre pasienter, i auditoriet i hovedbygget på Ahus Nordbyhagen.

Her vil det blant annet holdes foredrag om aldersrelaterte sykdommer som demens, alderspsykiatri, hjerte- og karsykdommer, nyresvikt og kreft.

Medisinbruk blant eldre vil også være et tema.

**OBS: Ikke bruk fullt navn dersom du ikke vil at andre skal se det. Navn med tilhørende spørsmål publiseres når nettmøtet starter!**

Laster nettmøte...

Artikkeltags