Gå til sidens hovedinnhold

43-åring tiltalt for terrorbombe og tre drapsforsøk – sendte bombe til politiet i Lillestrøm

Artikkelen er over 1 år gammel

En 43-åring nekter for å ha stått bak en bombe som ble sendt til politiet på Lillestrøm i 2018. Mandag møter han i Follo tingrett tiltalt for bomben og tre drapsforsøk.

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 138 som omhandler terrorbombing. Ifølge tiltalen sendte mannen 28. november 2018 en pakke i posten adressert til Lillestrøm politistasjon.

– Pakken inneholdt en eksplosiv innretning (bombe) konstruert til å detonere når pakken ble åpnet. Han sendte bomben for å drepe eller alvorlig skade ansatte i politiet og påføre store materielle skader, heter det i tiltalen.

Denne delen av tiltalen er tatt ut etter riksadvokatens ordre.

Les også

De ansatte var i gang med å åpne pakka da de skjønte at noe var galt: – Kunne potensielt drept tre personer

Ingen skadd

Pakken havnet 5. desember på politiets postmottak på Follo politistasjon, som er felles mottak for hele Øst politidistrikt. Der ble det slått alarm da pakken skulle åpnes, og en ansatt fikk mistanke om at noe var galt. Bombegruppa kom raskt til stedet, og de valgte å uskadeliggjøre gjenstanden ved å avfyre skudd mot den.

At pakken skulle havne i Ski, var mest sannsynlig ikke avsenderen klar over da han leverte pakken på en matbutikk i Nannestad, en knapp uke tidligere.

Ingen personer ble skadd. Mannen er likevel tiltalt for drapsforsøk mot tre kvinner som alle jobbet ved postmottaket. De fattet mistanke om at pakken inneholdt noe mistenkelig, stanset utpakkingen og forlot lokalene. Deler av politihuset ble evakuert.

To dager senere ble den nå tiltalte mannen pågrepet av politiet. Han ble raskt beskrevet som en kjenning av politiet, blant annet på grunn av trusler mot politi og domstol.

I 2008 ble den samme mannen også pågrepet etter en hendelse der han i fire timer forskanset seg og truet med å sprenge seg selv og en bil i luften utenfor Lørenskog lensmannskontor. Han ble pågrepet, og i bilen fant politiet bensin, gassflasker og andre eksplosjonsfarlige kjemikalier.

Nekter straffskyld

43-åringen har siden pågripelsen nektet befatning med bomben.

– Han mener han er uskyldig. Han mener han ikke har gjort dette, sier forsvareren hans, advokat Arild Holden, til NTB.

Påtalemyndigheten har varslet at det kan bli lagt ned påstand om at mannen dømmes til forvaring. Holden sier at det kan bli et spørsmål i retten om mannen er tilregnelig.

Advokaten forteller at 43-åringen gjennom mange år har hatt et anstrengt forhold til politiet.

– Han ble i 2008 dømt for et seksualisert overgrep mot en jente som var like under 16 år. Det startet da. Han mener med fasthet at det ikke var tilfelle. Han står veldig fast på dette, og da gikk han i krigen mot politiet, sier Holden.

Skadeverk og overvåking

Mannen er i tillegg i tillegg til bomben og drapsforsøk tiltalt for skadeverk. Ifølge tiltalen har han åtte ganger sprayet teksten «10 år med justismord» med oransje maling på bygningene til Lørenskog lensmannskontor og Nedre Romerike tingrett i perioden fra nyttårsaften 2017 til april 2018.

Han er også tiltalt for ulovlig overvåking av naboer i borettslaget der han bodde ved å ha montert overvåkingskameraer.

Rettssaken mot mannen starter mandag og skal pågå ut uken i Follo tingrett i Ski.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken