Elvekongens Venner fikk fredag overrakt 330.750 kroner fra Gjensidigestiftelsen til forebygging av båtulykker i Vorma og Glomma. Det vil i klartekst si merking av elvene.

– Jeg har vært med siden Gjensidigestiftelsen startet og har aldri vært borti en slik søknad. Det er morsomt at det er noe helt nytt, sa Hege Mathisen Haug da hun overrakte gaven.

Kostbar grunnstøting

I fjor sommer var det 25 år siden Elvekongen ble hentet fra Lofoten til Årnes og satt i i rute som passasjerbåt. På grunn av en grunnstøting gikk båten glipp av drømmeværet i juli og tapte store inntekter, samt at det måtte utføres reparasjoner. Det ga til sammen et tap på rundt 200.000 kroner.

– Etter grunnstøtingen, der propellen ble ødelagt, ville vi gjøre noe for å skape større trygghet på elvene. Vi utformet en søknad som ble tatt positivt imot i Nes kommune og Glomma og Vorma Elvelag. Vi ble veldig glade da Gjensidigestiftelsen tildelte oss hele beløpet vi søkte om, sier styreleder John Christian Eidem i Elvekongens Venner.

Ferdig til båtsesongen

Foreningen bidrar selv med 20.000 kroner, og med den storslåtte gaven fra Gjensidigestiftelsen er prosjektet fullfinansiert. Kartleggingen av elvene vil starte allerede i slutten av januar, og Elvekongens Venner vil få hjelp av ekspertise fra Mjøsa Båtforbund.

– Det er strekningen fra Haga til Svanfoss vi vil ta for oss, og vi har et klart mål om å få merkingen på plass til båtsesongen starter. Det er stor båttrafikk på Glomma og Vorma, og merkingen er noe alle båtfolk vil dra nytte av. Med tryggere forhold tror vi også at flere båteiere i Mjøsa vil ta turen nedover til oss, sier Eidem.