Skedsmo-mann anbefalte Breivik for Frimurerlosjen

I manifestet la Anders Behring Breivik ut dette bildet av seg selv i frimureruniform. I retten torsdag, valgte terroristen å droppe den høyreekstreme hilsningen han tidligere har brukt.

I manifestet la Anders Behring Breivik ut dette bildet av seg selv i frimureruniform. I retten torsdag, valgte terroristen å droppe den høyreekstreme hilsningen han tidligere har brukt.

Artikkelen er over 8 år gammel

Medlemskapet skal ha vært en del av terroristens omfattende «markedsføringsplan».

DEL

Ganske umiddelbart etter terrorangrepene 22. juli ble det kjent at terrortiltalte Anders Behring Breivik var medlem i frimurerlosjen St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler.

Medlemskapet i losjen ble det første temaet som ble tatt opp da statsadvokat Svein Holden fortsatte eksamineringen av Breivik på dag fire av hovedforhandlingene i Oslo tingrett.

– Jeg kom i kontakt med en femmenning. Han ble en av mine faddere i Frimurerordenen, forklarte Breivik.

– Det var han som fikk deg inn? undret Holden.

– Man må ha to faddere for å komme inn. Han var en av to. Den andre fadderen kjente jeg ikke, men det var en han (familiemedlemmet) kjente godt, sa han.

Femmenningen Breivik snakker om, bor på Skedsmokorset. Romerikes Blad var torsdag i kontakt med mannen. Han ønsker ikke å uttale seg fordi han er sliten av saken, og legger til at han har skrudd av tv-en.

Han har tidligere uttalt til Dagsrevyen at han føler seg brukt av terroristen.

– For meg var han en fjern slektning, og ikke noe mer enn det, sa han i november.

LES MER: Droppet hilsen!

Anbefaling fra nasjonalist

Breivik forklarte i retten at han ble opptatt av Frimurerlosjen i 17-18-årsalderen.

– Det er en militant nasjonalist som anbefalte meg å bli medlem. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere det.

– Denne militante nasjonalisten, sa han hva grunnen var? undret Holden.

– Det er en kristen organisasjon som har ivaretatt en del europeiske tradisjoner som ingen andre organisasjoner har ivaretatt. I tillegg er det mange interessante tekster i frimurerbiblioteket.

– Hvordan opplevde du medlemskapet? Svarte det til forventningene?

– Jeg var aldri spesielt aktiv. Jeg hadde helt andre prioriteringer. Så på det mer som en hobby. Det var ingen prioritet fra min side.

Totalt anslår Breivik at han deltok på fem møter.

I det såkalte manifestet, har Brevik lagt inn et bilde av seg selv i frimureruniform.

– Det var en del av i hvert fall 100 markedsføringspunkter jeg har vektlagt. Det var for å hindre europeisk media fra å sykeliggjøre meg, forklarte Breivik.

Feiret jul på Skedsmokorset

Frimurerfadderen til Breivik har tidligere uttalt til Dagsrevyen at han møtte terroristen for første gang i 2003 eller 2004.

Julaften 2005 feiret terroristen og hans mor hjemme hos femmenningen.

– Da gikk en del av kvelden med til å snakke om frimureriet. Jeg ga ham en bok med liste over frimurere og sa at han måtte finne noen han kjente, har femmenningen forklart.

Breivik skal ha vært opptatt av riddere og korsfarere før han ble med i frimurerlosjen.

– Jeg fortalte ham at dette hadde ingenting med frimureriet å gjøre. I losjen snakker man ikke politikk, men jeg husker at han, som mange andre på det tidspunktet, var motstander av folk som kom til landet med en annen hudfarge. Jeg sa at jeg var uenig i hans standpunkt.

Skedsmokorset-mannen har også uttalt seg om den første psykiatrirapporten som konkluderer med at Breivik var og er paranoid schizofren.

– Det stiller jeg spørsmålstegn ved. Jeg oppfattet han som en svært normal kar.

Frimurerlosjen ekskluderte Breivik med øyeblikkelig virkning da det ble kjent hva han hadde gjort.

Artikkeltags