– Jeg handlet i nødverge

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Behring Breivik erkjenner handlingene, men erkjenner ikke straffskyld.

DEL

– Jeg erkjenner handlingene, men ikke straffeskyld. Jeg påberoper meg nødverge, svarte Anders Behring Breivik da dommer Wenche Arntzen spurte han om hvordan han stiller seg til tiltalen.

Det var etter at statsadvokat Inga Bejer Engh var ferdig med å lese den 18 sider lange tiltalen, Behring Breivik fikk anledning til å gi si kommentar.

Ikke uventet erkjente han handlingene, men ikke straffskyld.

Innledningsprosedyre

Etter en kort pause i Oslo tingrett har statsadvokat Svein Holden nå startet sitt innledningsforedrag.

Han går nå gjennom Anders Behring Breivik sitt liv fra 1995 fram til 22.juli 2012.

Blant annet ble det vist et bilde av Breivik sitt soverom.

I sin prosedyre vil Holden også legge fram video og lydopptak fra 22. juli.

Viste hilsen

Presis klokka ni startet terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

Breivik ble ledet inn i rettssalen iført en sort dress, hvit skjorte og gult slips. Han var påført håndjern, men i motsetning til under fengslingsmøtene ble håndjernene fjernet før han satte seg.

Som under fengslingsmøtet i begynnelsen av februar gjorde Breivik en form for hilsen med armene. Denne gangen gjorde han en håndhilsen med en arm.

Armbevegelsene er betegnet som en form for høyreekstrem hilsen.

Breivik virket rolig da han hadde satt seg ned mellom hovedforsvarer Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra. Han bladde i dokumentene sine og så også rundt seg i lokalet og snakket med Lippestad.

Anerkjenner ikke retten

Da Breivik ble gitt ordet etter at dommer Wenche Arntzen hadde innledet saken, benyttet han som ventet muligheten til å ikke anerkjenne rettens myndighet.

I tillegg protesterte han mot dommer Wenche Arntzen, som han hevder er en venninne av Hanne Harlem.

Forsvarer Geir Lippestad informerte imidlertid etterpå at de ikke hadde noe å bemerke når det gjelder rettens habilitet.

Da Behring Breivik ble spurt om hvilket yrket han har, sa han at han er skribent og jobber fra fengselet.

Les mer:

— Han har ødelagt familien vår

– Forberedt på at det blir tøft

Lange køer utenfor retten

– Jeg handlet i nødverge

Leser opp tiltalen

Da Statsadvokat Inga Bejer Engh leste den 18 sider lange tiltalen, satt Anders Behring Breivik helt rolig og leste tiltalen uten en mine, mens Engh leser opp navnene på de drepte.

Inne i salen sitter både presse, pårørende og overlevende. AUFs generalsekretær Tonje Brenna fra Jessheim følger rettsforhandlingene fra tredje rad inne i rettssalen.

100 fornærmede og pårørende har plass i salen der Breivik skal stilles til ansvar for terrorhandlingene 22. juli.

Rundt 800 pressefolk er akkreditert til terrorrettssaken. Disse er fordelt på hovedrettssalen, to andre saler i tinghuset og et nærliggende hotell.

I tillegg er det satt av egne saler hvor fornærmede og etterlatte kan følge rettsforhandlingene på storskjerm.

Forberedt på at det blir tøft

Fra de andre salene inne i tinghuset sitter flere av de overlevende etter massakren på Utøya 22. juli.

Lillestrøm-advokat Gard A. Lier er bistandsadvokat for åtte av de overlevende. Fem av dem skal være på plass i tingretten.

– Jeg har ikke fått snakket med alle og vet ikke helt hvor klientene sitter, men alle har fått beskjed om hvor jeg er, sier han.

Lier sier det er delte følelser rundt saken mot Anders Behring Breivik som nå er i gang.

– Mine klienter er forberedt på at det blir tøft. Alle er veldig spente og vet at han (Breivik) vil si ting som sårer og provoserer.

Les hele tiltalen!

Glad det er i gang

Samtidig er mange av de overlevende glad for at saken er i gang.

– Du synes også at det er godt å begynne med saken. Rettssaken er en del av sorgprosessen og viktig for å komme seg videre. Mine klienter har et avslappet forhold til at saken skal gå sin gang, sier advokaten.

Liers klienter har ikke plass i selve rettssalen, men sitter i nærliggende saler inne i tinghuset.

Da retten ble satt, var alle bistandsadvokatene iført svarte kapper, akkurat som i en vanlig rettssal. Samtidig måtte alle som var i de nærliggende salene reise seg på normal måte når retten settes.

– Det er noe kunstig over det hele, siden dommeren ikke ser aktørene. Samtidig er det en verdighet over det hele, mener Lier.

Ved siden av Lier, er også Niels Christian Petersen, Ole Edward Hagen og John Arild Aasen romeriksadvokater med klienter i saken.

AUFs generalsekretær Tonje Brenna fra Jessheim følger rettsforhandlingene fra tredje rad inne i rettssalen.

DETTE SKJER I DAG

Klokken 09.10 begynte opplesningen av tiltalen.

Breivik så blir bedt om svare på om han erkjenner straffskyld. Han er tiltalt etter straffelovens paragraf 147a for terrorhandlinger etter aksjonene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i fjor. Bomben i Oslo krevde åtte liv, og 69 mennesker ble skutt og drept på Utøya.

På rettssakens første dag vil også aktoratet holde sitt åpningsforedrag der de går nærmere inn på terroraksjonene 22. juli og spiller av både video og telefonopptak. Statsadvokat Svein Holden regner med å bruke rundt tre og en halv time på denne innledningen.

De to siste som får ordet mandag, er forsvarer Geir Lippestad, som kommer med sine merknader til tiltalen, og Mette Yvonne Larsen, som får rundt en halvtime til å kommentere tiltalen på vegne av bistandsadvokatene.

Breivik selv vil begynne på sin forklaring tirsdag morgen.

Saken oppdateres!

Artikkeltags