– Dette er en terroraksjon

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politiets innsatsleder Thor Langli fra Jessheim forklarte seg om synet som møtte politiet 22. juli.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Politioverbetjent Thor Langli fra Jessheim var alene på jobb som innsatsleder da bomben smalt i regjeringskvartalet den 22. juli.

Politimannen hadde var på vei inn på kontoret sitt i Grønlandsleire da han hørte eksplosjonen.

Det tok ikke lang tid før innsatslederen var på plass utenfor regjeringsbygget, og omfanget av bomben var et faktum.

Varslet terroraksjonen

– Jeg så at ambulansen allerede var i full gang med intensiv innsats. Området var dekket med vrakgods og jeg ga en situasjonsrapport til operasjonssentralen om det jeg så av skader på materiell og personell.

Langli ga også en klar beskjed til sine kollegaer som var på vei til katastrofeområdet.

– Jeg sa at dette var en terrorhandlig. Det for at patruljer som var på vei inn skulle vite hva vi stod overfor, fortalte Langli.

Trakk styrkene ut

Som ansvarlig for politistyrkene på stedet måtte Jessheim-mannen ta flere vanskelige avgjørelser.

En av dem kom etter at det kom melding om at det var funnet ytterligere to bomber. Langli ba om en rask redegjørelse på dette, men ettersom tiden gikk besluttet han til slutt å trekke ut redningsmannskapene.

– Det var et stort dilemma. Redningsarbeidet var i gang og det var mange skadde. Men hvis det medførte riktighet måtte jeg trekke redningsfolket ut. Til slutt beordret jeg alt redningspersonell ut.

Kort tid etterpå kom imidlertid tilbakemeldingen om hvor informasjonen om de to bombene. Det viste seg å komme via mange ulike kilder, uten at noen visste hvem som var den opprinnelige melderen.

– Da sendte jeg redningsmannskapet tilbake. De alvorligst skadde var allerede kjørt bort før dette så det skal ikke ha fått noen helsemessige konsekvenser.

Takket for innsatsen

Flere ganger under sin vitneforklaring gjentok Langli hvor stor og god innsats samtlige nødenheter gjorde i etterkant av bomben i regjeringskvartalet.

– Jeg vil rette en stor takk til alle som gjorde en formidabel innsats denne dagen, sa politioverbetjenten fra vitneboksen.

I tillegg til å rose sine egne, var Langli også imponert over innsatsen til de sivile som tilfeldig befant seg i området etter eksplosjonen.

Saken oppdateres!

Artikkeltags