Når vi nå markerer 20-årsdagen for de grusomme terrorangrepene på World Trade Center og det amerikanske forsvarsdepartementet 11. september 2001, nemlig 9/11, så minnes jeg det ufattelige som skjedde med skrekk og gru.

Sjokket.

Jeg selv var på befaring på nye kontorer i Oslo med en kollega da telefonen ringte fra min kone som var meget opprørt. Hun sa: «Det er krig i USA.» Ja ja det er vel ikke så ille, sa jeg, og fortsatte befaringen, men da telefonen ringte ustanselig fra mine daværende ansatte kom den store frykten kastet over meg. Etter en rask kjøretur til kontoret var bilradioen full av forvirring om situasjonen som ble mer og mer uoversiktlig. TV-en kom på og de utrolige direktebildene fra tårn nummer to som ble truffet, skapte en intens frykt i meg. Frykten som jeg kun hadde opplevd under kraftig beskytning under tjeneste i Midtøsten 23 år tidligere. Angrepene 9/11 hadde startet.

Angrepene 9/11.

I ettertid, uten å gå inn i årsakene og hensiktene til angrepet, så kunne vi konstatere at fire sivile fly ble kapret av selvmordsterrorister fra al-Qaida. To av dem ble styrtet inn i de to bygningene, World Trade Center, i New York og det tredje ble styrtet in i Pentagon, Washington, hvor USAs Forsvarsdepartement holdt til. Det fjerde flyet styret i bakken, etter massivt opprør om bord fra de reisene mot terroristene. Disse angrepene regnes som begynnelsen på en verdensomspennende terrorkampanje, med et ekstremt islamistisk bakteppe, som har skapt hundrevis av ofre blant sivilbefolkningen i mange terroraksjoner over hele kloden. 9/11 var også starten på det vi kaller «krigen mot terror» som lever den dag i dag. Jo da, min kjære hadde nok rett. Det var og er nok krig i USA også i dag, men med et mer globalt snitt.

Døde og skadde.

Totalt døde i 9/11 angrepene opp mot 3 000 personer og foruten de materielle skadene som var enorme, sliter mange med fysiske skader den dag i dag. Da kan vi med skrekk og gru også tenke på de mange som sliter med mentale sykdommer etter angrepene. De som var arbeidere under krisen i brann, politiet og andre etater regner nå med at så mange som opp mot 100 000 sliter med posttraumatisk stress-syndrom (PTSD). Her er det store mørketall! Vi som har arbeidet med veteraner fra ulike konflikter vet at PTSD oppleves slik at de traumatiske hendelsene gjenoppleves i «flashbacks»; Det vil si at de kommer i våken tilstand gjennom påtrengende minner og stadig tilbakevendende mareritt. Gjenopplevelsene fører med seg sterk angst og andre manifestasjoner som berører også familier og samfunn. Det kan være en lang vei tilbake til hverdagen om den noen gang kommer for disse med denne diagnosen.

Krigen mot terror.

Amerikanerne tok umiddelbart etter angrepet initiativet til en etablering av et internasjonalt samarbeid i kampen mot terror og en styrke ble etablert for å finne de ansvarlige bak 9/11. Styrken kom på plass raskt og med bruk av Nato, kunne man starte operasjonene med å ødelegge terrornettverkene både i Afghanistan og andre aktuelle land. Dette ble nok starten på den «globale krigen mot terror» og USA benyttet seg av alliansen Nato for å få bidrag til krigen for å finne de ansvarlige bak terroren. Riktignok ble flere ansvarlige funnet, men dynamikken i terrororganisasjonene er at «det er alltid en etterkommer». En etterkommer som vil ta over jobben for å utføre mer terror.

Kostnadene i krigen mot terror har ifølge Brown University kostet opp mot 8 trillioner dollar, 1 million menneskeliv, og et utall liv såret på kropp og sjel. Konsekvensene med behandling av de mentale skadene vil påløpe i mange generasjoner fremover.

Jo da, krigen vil nok fortsette i mange tiår fremover og nye sjokklignende opplevelser som 9/11 vil nok dukke opp igjen.

Dessverre.

Dan Viggo Bergtun, president i World Veterans Federation, Lillestrøm