Imidlertid får de besøk av et skolekorps tidligere på morgenen.

Vanligvis har det store barnetoget stoppet ved både Nes sykehjem og Nes Bo- og Servicesenter. Slik blir det ikke under grunnlovsjubileet.

Sivert (14) med aksjon

Sivert Damstuen (14) synes det blir helt feil at barnetoget ikke skal besøke Nes sykehjem Raumnes.no forteller at han har startet en underskriftsaksjon for å endre dette i 12. time. Sivert har samlet over 100 underskrifter og får mye støtte på Facebook.

– Mange hensyn å ta

Lederen av Nes kommunes 17. mai-komité, Anbjørg Borgenholt, avviser at Nes sykehjem er glemt.

– Vi har hatt alle institusjonene i tankene hele tiden, men det er mange hensyn å ta, sier hun til Romerikes Blad.

– Det har vært en forutsetning at fellesarrangementet på Årnes ikke skal gå på bekostning av alle de lokale arrangementene. Disse skal starte klokka 12.

Korps på besøk

Siden barnetoget ikke rekker å legge turen innom institusjonene ble det tidlig bestemt at de i stedet får korpsbesøk og blomsterhilsen fra kommunen på morgenen.

– Vi har vært opptatt av å sidestille institusjonene. Både Nes sykehjem, Nes Bo- og Servicesenter, Incita og Furukollen får korps på besøk. Korpset som besøker Nes sykehjem, har dessuten med seg Fenstad skole.

Har tidspress

– Er du sikker på at dere ikke kan vri det til så barnetoget får tatt turen innom institusjonene?

– Ja, med endret rute og opplegg fordi barnetoget i år blir ekstra stort, lar det seg ikke gjøre. Vi har begrenset tid til disposisjon, og det er grenser for hvor langt både barn og voksne orker å gå, sier Borgenholt.

– Institusjonene forstår situasjonen og er fornøyd med at de får musikk på morgenen, legger hun til.

– God løsning

Leder for institusjonstjenesten i Nes kommune, Reidun Thøger-Andresen, bekrefter at de er fornøyd med løsningen, men har en litt annen versjon enn Borgenholt.

– Det lå an til at Nes sykehjem ikke skulle få besøk i det hele tatt. Vi reagerte på det og sendte eposter til kommunen, for vi har fått besøk av barnetoget i alle år. Torsdag fikk vi beskjed om at det kommer et skolekorps og en skole hit, og at en av våre pasienter vil få overrakt blomster fra kommunen. Det blir koselig, dette er en løsning vi setter pris på.

Thøger-Andresen har forståelse for at barnetoget ikke kommer til Nes sykehjem denne gangen.

– Et barnetog med 5.000 deltakere blir voldsomt, sier hun.

Reidun Thøger-Andresen er også leder for Nes Bo- og Servicesenter. Der er det ikke så mange beboere lenger, siden kommunen har trappet ned bruken av denne institusjonen. Men både der og ved private Incita og Furukollen psykiatriske senter blir det altså klingende korpsmusikk tidlig på nasjonaldagen.