Andrea Jacobine Bakken, fra 7. trinn ved Mogreina skole, Emilie Bergersen, fra klasse 7b ved Skogmo skole og Aurora Sunde, fra klasse 7b ved Åreppen skole, vant konkurransen om å skrive de beste 17. mai-talene da Ullensaker kommunes grunnlovskomitee inviterte alle sjuendeklassinger til konkurransen.

Gruet seg litt

– Selv om di kanskje ikke har den dyreste jakka, de kuleste skoene eller den nyeste mobilen, så har du det jo ganske bra. har du ikke? Spurte Aurora i sin tale.

Hun og de to andre jentene framførte talene sine på Rådhusplassen på Jessheim.

– Vi gruer oss litt, innrømmet de for Romerikes Blad før 17. mai-feiringen.

Emilie synes det er ganske fantastisk at det er barna som står i sentrum for feiringen av 17. mai og at grunnloven ble skrevet bare noen mil unna der hun bor.

– Det var nok ikke bare enkelt å bli enige om en grunnlov, men de greide det, sa hun i sin tale.

Andrea hadde valgt en litt annen form på sin tale og laget en rapp.

Mange bidrag

Juryen har hatt en stor jobb med å gå gjennom alle innsendte taler, dikt og sanger/rap’er.

Det kom inn mange gode bidrag, og allerede før 17. mai kunne de som gikk inn på Ullensaker kommunes nettsider og lese de talene som ikke nådde helt til topps i konkurransen.

Her er det mange kloke og fine ord fra de unge taleskriverne.

Derfor vant de

– Vi ser at skolene har lagt mye arbeid i denne konkurransen, og elevene viser at de har detaljert og god historisk kunnskap om det som skjedde både før, etter og i 1814, heter det fra juryen.

Den fant først frem til 18 av de totalt 160 bidragene, og var så samstemte om de tre vinnerbidragene.

Juryen har lagt vekt på at teksten understreker samhold/ hvor samlende dagen er, at den er knyttet opp mot 1814, uten å fremstå som et historisk oppslagsverk, har en historisk forankring, at den samtidig har et budskap/noen perspektiver fremover og gjerne er litt personlig og/ eller knyttet til noe lokalt.

Les vinnertalene her!