Politiet planlegger 17. mai – har Stockholm-terroren i bakhodet

SIKKER FOLKEFEST: Politiet vurderer nå om det er nødvendig å iverksette ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt 17. mai-feiringen på Romerike, som følge av terroraksjonen i Stockholm tidligere denne måneden. Dette bildet er tatt fra 17. mai-feiringen i Lillestrøm et tidligere år. ARKIVFOTO: BENJAMIN A. WARD

SIKKER FOLKEFEST: Politiet vurderer nå om det er nødvendig å iverksette ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt 17. mai-feiringen på Romerike, som følge av terroraksjonen i Stockholm tidligere denne måneden. Dette bildet er tatt fra 17. mai-feiringen i Lillestrøm et tidligere år. ARKIVFOTO: BENJAMIN A. WARD

Artikkelen er over 1 år gammel

Når politiet planlegger sikkerheten rundt årets 17- mai-feiring, tar de terroren i Stockholm med i risikovurderingen.

DEL

Det opplyser politiinspektør Olav Unnestad i Øst politidistrikt til Romerikes Blad.

– Vi er oppmerksomme på utviklingen rundt oss og det er helt naturlig at vi tar det som skjedde i Stockholm med i vurderingen av sikkerheten rundt arrangementene, opplyser han.

Risikovurdering

Fire personer ble tidligere denne måneden drept, da en terrorist kjørte en lastebil gjennom en folkemengde og inn i et kjøpesenter i den svenske hovedstaden.

– Kan det bli lagt ned forbud mot å kjøre lastebiler i enkelte områder 17. mai?

– Det er det for tidlig å svare på. Vi er helt i startfasen i arbeidet, svarer politiinspektøren.

Øst politidistrikt har nå satt ned en arbeidsgruppe som skal gå gjennom sikkerheten i forbindelse med årets nasjonaldag. I arbeidsgruppa sitter representanter for de tre tidligere politidistriktene, Romerike, Follo og Østfold.

Unnestad avviser å si noe som helst om detaljer i hvilke tiltak som kan bli aktuelle.

– I hvert fall ikke per i dag. Det vil nå bli gjennomført en risikovurdering rundt 17. mai og andre røde dager som nå kommer, slik at vi har en felles tilnærming i politidistriktet. Foreløpig er dette arbeidet i startfasen, sier han.

Les også: 17. mai-feiringen kan være et terrormål

Spesielt i år

I tillegg til egne vurderinger, vil PSTs oppdaterte trusselvurdering som snart foreligger, danne grunnlaget for hvilke ekstraordinære sikkerhetstiltak politidistriktet eventuelt iverksetter.

– Arbeidsgruppa vil ha et møte til uka. Da vil PSTs vurderinger trolig være klare, sier han, og antyder at politiet muligens kan ha mer konkrete svar om en 14 dagers tid.

Politiet har også tidligere år forberedt sikkerheten rundt nasjonaldagen, men Unnestad erkjenner at det er litt spesielt nettopp i år.

– Er det grunn til å tro at sikkerhetstiltakene rundt årets feiring vil skille seg fra foregående år?

– Det er det for tidlig å si noe om.

– Frykter politiet at 17. mai-feiringen kan være et terrormål?

– Nei, men vi gjør fortløpende vurderinger og iverksetter de tiltak vi mener er adekvate for å sikre en god feiring, svarer han.

Forsker advarer

Forsker Cato Hemmingby ved Politihøgskolen, har overfor NRK pekt mot nettopp 17. mai, som en spesielt utsatt dag:

– Terrorister er opptatt av symbolisme, og det kan ligge mye symbolikk i å foreta seg noe på dager som nasjonaldager og større markeringer, sa han til NRK tidligere i måneden.

– Det kan være store folkemengder andre dager i året også, men det kan nok være aktører som er mer motivert til å gjøre noe på en merkedag som en nasjonaldag, fordi de da får den ekstra symbolikken terrorister kan være ute etter, sa forskeren.

Artikkeltags