I fjor ble det registrert 26 drapssaker med 28 ofre.

Forskere mener de mange drapssakene i Norge den siste tiden ikke må tillegges stor vekt statistisk sett.

En av landets fremste drapsforskere minner om at drapsforekomsten i Norge er lav i internasjonal målestokk med 0,6 drap per 100.000 innbyggere.

– For fenomen som har lav forekomst, vil variasjonen mellom ulike år kunne bli stor, uten at man har grunnlag for å si at vi ser en økning. Så langt har ikke statistiske beregninger vist at vi har en økning av drap i Norge, sier Solveig Bø Vatnar til Aftenposten. Hun er professor i psykologi ved Oslo universitetssykehus og Høgskolen i Molde.

Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo sier det er flere drapssaker i første halvår enn på lenge, men at det kan skyldes tilfeldige variasjoner.

– For å finne årsaken til økningen, må man analysere alle drapene og se på sakene, sier Bjørnebekk til avisen.

Hun understreker at det ikke er noe som tyder på at volden i Norge er på vei opp.

– Det er en relasjon mellom offeret og gjerningspersonen i en høy andel drapssaker i Norge. I land med høy kriminalitet er det flere drap der det ikke er relasjon mellom partene, men slik er det ikke i Norge, sier hun.

Hittil i år har politiet her i landet startet etterforskning av 17 drapssaker med 20 ofre:

10. januar: Like før midnatt blir 21 år gamle Halil Kara skutt av en maskert gjerningsperson ved Prinsdal Grill i Prinsdal i Oslo. I tillegg blir en mann knivskadd i et basketak med gjerningspersonen, men får ikke livstruende skader. Fem menn er siktet for drap eller medvirkning til drap. En av dem er 18 år, mens de andre er i 20-årene.

13. januar: En 43 år gammel mann og en 29 år gammel kvinne blir funnet døde sammen med blodige gjenstander ved Osavatnet i Bergen. Begge er kjent for politiet fra før. Politiets teori er at de to ble drept på et hospits i Møllendalsveien og fraktet til Osavatnet i bil. Ifølge flere medier hadde ofrene omfattende stikkskader. Fem menn, tre i 30-årene, en i 50-årene og en i 20-årene, er siktet for drap eller medvirkning til drap.

17. januar: 34 år gamle Roar Engelund dør etter en voldshendelse på en institusjonsbolig for pasienter med rus- og psykiatrilidelser i Hov i Søndre Land. En 42-årig mann blir siktet for drap. Han blir i mars funnet død i Oslo fengsel. Ytterligere tre menn som først siktes for kroppskrenkelse, er løslatt. Engelund var bosatt på institusjonen, og både drapssiktede og de tre som ble løslatt, har en tilknytning til denne.

2. februar: Thea Halvorsen Braavold (31) blir funnet død i en leilighet nær Sandefjord sentrum. Den 45 år gamle kjæresten hennes er siktet for drap. Han er dømt for et drap på 2000-tallet og ble løslatt i 2018.

16. mars: En mann dør etter slåssing i en bolig på Lisleby i Fredrikstad. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at mannen døde av kvelning. En mann i 40-årene er siktet i saken.

24. mars: En mann i 50-årene blir funnet død i en bygning med flere boenheter i Skolegata i Gjøvik sentrum. En kvinne i 20-årene blir pågrepet på stedet og siktet for drap.

7. april: Tirhas Tekle Kifllay (33) blir funnet død i fjæra ved Trolla i Trondheim. Kvinnens 34-årige ektemann blir samme kveld pågrepet og siktet for drap. Det er ikke kjent når Kifllay døde, men politiet mener at hun ikke var i live etter 28. mars. De tror hun ble drept med kniv hjemme. Kvinnen kom til Norge som asylsøker fra Eritrea i 2011.

28. mai: 34-årige Kristian Løvlie blir funnet død av stikkskader i en bil utenfor et kjøpesenter på Rotnes i Nittedal etter å ha vært savnet siden kvelden før. En mann i 40-årene bosatt i Nittedal er pågrepet og siktet for drap. Den døde var involvert i en familiebedrift som eier boligen som den siktede leier.

30. mai: En kvinne i midten av 50-årene blir funnet død i en enebolig på Brattholmen på Sotra i Øygarden kommune. Hennes sønn, som er tidlig i 20-årene, blir kort tid etter pågrepet av politiet og siktet for drap.

9. juni: Kjartan Slettemoen Hodne (35) blir knivstukket i Haraldsgata i Haugesund sentrum. En 37 år gammel mann blir siktet for drapsforsøk. Den skadde dør på sykehus, og siktelsen skjerpes til drap.

24. juni: En kvinne i 20-årene og en mann i 30-årene blir funnet døde i en bolig i bydelen Storhaug i Stavanger. En mann i 40-årene er siktet for drap på begge. Politiets opplysninger tilsier at alle de tre er syriske asylsøkere. Ifølge Stavanger Aftenblad skal de døde være den drapssiktedes ekskone og hennes nye kjæreste.

1. juli: En kvinne i 60-årene dør etter å ha blitt knivstukket i en bolig i Balders vei i Halden. Kvinnens sønn, som er i 30-årene, er siktet for drap.

12. juli: En mannlig, utenlandsk statsborger blir funnet død på en privatadresse på Fergeland i Steinkjer. Politiet anser dødsfallet som mistenkelig, og en mann er siktet for drap. De to tilhørte samme omgangskrets.

12. juli: Christian Halvorsen (43) blir funnet livløs utenfor hjemmet sitt i Askim og erklært død kort tid etter. Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten ble han skutt. To menn på 49 og 32 år er siktet for drap eller medvirkning til drap.

14. juli: Marianne Haugen (54) blir stukket med kniv mens hun sitter i en bil og venter ved bussterminalen i Sarpsborg. Hun dør av skadene. En 31-årig norsk statsborger med somalisk bakgrunn er siktet for drap på kvinnen, som han ikke hadde noen kjent relasjon til. Han er også siktet for drapsforsøk på to kvinner som han har en relasjon til, på ulike steder i byen etterpå.

18. juli: En kvinne og en mann blir funnet døde i en leilighet i Askøy kommune. Politiets hovedhypotese er at det er snakk om drap og selvdrap. De to er ikke sikkert identifisert, men hvis det er de to som er bosatt i leiligheten, dreier det seg om mor og sønn.

19. juli: To barn, begge under ti år, blir funnet døde i en leilighet i Lørenskog. I leiligheten er også barnas mor, som er kritisk skadd. Samme kveld opplyser politiet at saken etterforskes som et drap. Dagen etter opplyser de at barnas mor er siktet for drap.

(©NTB)