TROR PÅ ENDRING: Administrerende direktør Tom Borthen hos Maxbo-eieren Løvenskiold Handel AS stenger heretter Maxbo-butikken på Hvam på søndager, men fortsetter kampen for endringer i helligdagslovgivningen. Foto: Vidar Sandnes

Slutt på søndagsåpent

Maxbo på Hvam har hatt søndagsåpen butikk for siste gang. – Men siste kapittel om søndagsåpent i Norge er ikke skrevet, varsler direktør Tom Borthen.
Publisert 11.07.2012 kl. 09:37 Oppdatert 11.07.2012 kl. 16:20

Tips en venn på e-post:

www.rb.no Se alle stillinger (20)Søndagsstriden

  • Maxbo mener butikken på Hvam faller inn under unntaksbestemmelsene som sier at utsalg som i det vesentlige selger planter og hageartikler kan ha søndagsåpent.
  • Politiet mener Maxbo ikke tilfredsstiller kravene. I tillegg til å kreve at butikken stenger på søndager, har de landet på at Maxbo må tåle en inndragning av fire millioner kroner og en bot på 250.000.
BRØT LOVEN: Romerikes Blad 26. april 2012.
TROR PÅ ENDRING: Administrerende direktør Tom Borthen hos Maxbo-eieren Løvenskiold Handel AS stenger heretter Maxbo-butikken på Hvam på søndager, men fortsetter kampen for endringer i helligdagslovgivningen. Foto: Vidar Sandnes
BRØT LOVEN: Romerikes Blad 26. april 2012.

Maxbo har bestemt seg for ikke å bringe striden om søndagsåpent inn for rettsapparatet, og dermed blir det søndagsstengt hagesenter på Hvam med umiddelbar virkning.

– Vi vil ikke ta risikoen på å bryte loven, og stenger allerede førstkommende søndag, sier administrerende direktør Tom Borthen hos Løvenskiold Handel AS, som eier Maxbo.

Måtte betale 4,25 mill.

Dermed er sluttstrek foreløpig satt for den langvarige striden om det søndagsåpne stormarkedet på Hvam.

Maxbo har tidligere akseptert og betalt en bot på 250.000 kroner og en inndragning på fire millioner kroner, etter at politiet konkluderte med at byggevaregiganten brøt helligdagsloven med sin søndagsåpne butikk.

I begynnelsen av juni sendte Maxbos advokat et brev til Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet. Her ba de om departementets syn på en løsning med faste vegger og låsbare skyvedører mellom den delen av butikken som inneholder byggevarer og den delen som i det alt vesentlige innholder planter, blomster og hageartikler.

«Neppe tilstrekkelig»

For to uker siden kom svaret. Departementet vil ikke «ta nærmere stilling til» hva som konkret skal til for å oppfylle lovens krav for unntak fra påbudet om søn- og helligdagsstengt – men slår likevel fast:

«Vi viser for øvrig til at den foreslåtte løsningen med avlåsning av en del dører mellom lokalene på søn- og helligdager etter departementets syn neppe er tilstrekkelig for at lokalene skal anses som to utsalgssteder.»

Færre arbeidsplasser

Tom Borthen er imidlertid klar på at kampen ikke er over.

– Siste kapittel om søndagsåpent i Norge og likhet for loven er ennå ikke skrevet. Vi vil nå jobbe for en dialog med myndigheter og lovgivere, sier han.

– Vi håper de etter hvert vil innse at dette er en urettferdig forskjellsbehandling som verken bransjen eller kundene forstår noe av.

Det er foreløpig ikke tatt stilling til om fast ansatte hos Maxbo på Hvam må sies opp som følge av søndagsstengingen.

– Men det betyr at 30–40 søndagsverk blir borte, noe som ikke minst vil ramme skoleelever og studenter som har hatt godt betalte jobber her, sier Borthen.

– I tillegg vil det føre til dyrere varer fordi Plantasjen nå får tilnærmet monopol på de aktuelle varene denne dagen, spår han.

Les mer om:  Næringsliv 

På forsiden nå