Oppgjørets time er kommet for studentene. Foto: ANB-arkiv

Oppgjørets time er her

Etter den søte studenttid, kommer den sure svie: Nedbetalingen av studielånet.
Publisert 01.07.2012 kl. 11:29 Oppdatert 01.07.2012 kl. 13:12

Tips en venn på e-post:

www.rb.no Se alle stillinger (16)Fakta om studielån:

  • Rentefritt i studietiden. Hele støtten utbetales som lån, men deler av lånet gjøres om til stipend ved bestått eksamen.
  • Du kan søke om betalingsutsettelse tilsvarende tolv terminer (tre år). Nedbetalingstiden blir noe lengre, og rentene løper selv om du har betalingsutsettelse.
  • Blir du arbeidsledig i mer enn tre måneder, har lav inntekt når du jobber fulltid eller tar en videreutdannelse, tilbyr Lånekassen rentefritak.
  • Ettergivelse: Dersom du blir minst 50 prosent ufør og har lav inntekt, kan lånet ettergis helt eller delvis. Har du vært ikke arbeidsdyktig i minst seks år på grunn av sykdom, kan lånet ettergis.
  • Studielånet slettes hvis du dør.
  • Den flytende renten er for tiden på 2,575 prosent. Den faste renten er 2,477 prosent (med 3 års bindingstid), 2,575 prosent (5 års binding) eller 3,065 prosent (10 års binding).
  • Ved årsskiftet var 560.699 kunder i Lånekassen i gang med nedbetalingen av sine lån. Deres samlede utestående gjeld var på 119 milliarder kroner.
  • I skoleåret 2010-2011 mottok 369.544 personer til sammen 20,5 milliarder kroner i støtte fra Lånekassen. (Kilde: Lånekassen) (ANB-NTB)

De siste ukene har mange tusen studenter avlagt sine siste eksamener. Studenttilværelsen er over, jobbjakten er i gang og Lånekassen skal ha tilbake pengene sine. For mange er det første gang de skal betjene et lån.

– Og nettopp det er viktig å huske på når man tar opp studielån: Det er et lån, som skal tilbakebetales med renter. Det er ikke en inntekt, selv om det er penger som har kommet inn på kontoen jevnt og trutt mens man studerer, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Kranen er skrudd igjen

Det aller viktigste når studielånet skal betales tilbake er å skaffe en inntekt og begynne på den nye oppgaven

– Pengekranen er skrudd igjen, så nå må pengene komme fra et annet sted enn Lånekassen, sier Sandmæl, men legger til at hvis det kniper økonomisk, så er det andre ting som er viktigere enn studielånet.

– Det skal prioriteres sist. Betal ned den dyreste gjelden først, sier hun og forteller at hun har hørt skrekkeksempler på folk som tar opp forbrukslån for å betale studielånet.

For tiden er renten på studielånet så lav som 2,575 prosent.

– Og det er ikke bare et billig lån. Det finnes også ordninger som kan hjelpe deg dersom du sliter økonomisk. Blant annet kan man få betalingsutsettelse, men da skal man huske at lånet totalt sett blir dyrere. Jeg anbefaler derfor å betale så raskt som mulig sier Sandmæl.

Der får hun støtte av kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen. Hun minner også om at betalingsutsettelse ikke betyr at du bare kan slutte å betale.

– Du må søke om utsettelse for en eller flere terminer, til sammen maks 12 terminer eller tre år, forklarer Dammen. Dersom du bare slutter å betale, legger Lånekassen på purregebyr og i verste fall kan det bli sagt opp. Da forfaller hele beløpet, og lånet kan havne hos Statens innkrevingssentral, som blant annet legger på renten med 1 prosentpoeng. I verste fall sendes lånet til inkasso.

– Rundt 5,3 prosent av dem som betaler ned på studielån er under inkassomessig oppfølging. For ti år siden var andelen omtrent dobbelt så høy, sier Dammen, som gleder seg over at kundene blir stadig flinkere til å betale i tide.

Forutsigbarhet

Blir du langtidsledig eller tjener lite, kan du få rentefritak, og ved uførhet kan hele eller deler av lånet ettergis. Og dersom du dør, blir hele lånet slettet.

Men uavhengig av ledighet, sykdom og skade, er det flere ting du kan gjøre selv for å unngå at lånet blir misligholdt. Lånekassens siste fastrentetilbud var så lavt at Sandmæl anbefalte folk å binde renten.

– Historisk sett har det ikke lønt seg å binde renten, men så lav som den er nå, er det begrenset hvor mye man kan tape på det. Grunnen til at det kan være lurt med fast rente, er at det gir en forutsigbarhet, forklarer hun.

Forbrukerøkonomen anbefaler også at man deler opp terminbeløpet i månedlige betalinger.

– Hvis du skal ta hele beløpet hvert kvartal, blir det et større jafs, og mange er ikke så flinke til å sette av hver måned.

Igjen får hun støtte fra Dammen, som opplyser at man kan bruke det samme KID-nummeret på alle betalinger.

– Bare pass på at du ligger litt i forkant, slik at hele terminbeløpet er betalt når fristen går ut, sier hun og legger til at dersom man ligger foran med betalingene, vil det også stå på fakturaen fra Lånekassen.

Rentene løper

Betalingene forfaller i februar, mai, august og november, og det vanligste er at den som er ferdig med å studere på våren får sin første regning i november. Men rentene begynner å løpe allerede i juni.

– Grunnen til at det tar noen måneder før vi sender den første fakturaen er blant annet at deler av lånet skal gjøres om til stipend etter bestått eksamen. Også er det tradisjon for rett og slett å gi folk anledning til å skaffe seg en jobb og komme seg i orden, forklarer Christin Dammen.

Men også her er det lov til å ligge i forkant, så det er bare å begynne å spare eller ta kontakt med Lånekassen, få den informasjonen du trenger og komme i gang med nedbetalingen så raskt man ønsker. (ANB-NTB)

På forsiden nå