I tråd med folks rettsoppfatning

Det er først og fremst en gal rapport som reiser tvilen.

Publisert 20.06.2012 kl 22:00 Oppdatert 20.06.2012 kl 22:00

Tips en venn på e-post:Den 10 uker lange straffesaken mot massemorder Anders Behring Breivik går nå inn i sluttfasen med prosedyrene fra aktoratet og forsvarerne. Siden skal dommerne, to fagdommere og tre lekdommere, trekke seg tilbake for å ta den endelige beslutningen. Dom var planlagt å falle før ettårsmarkeringen 22. juli, men nå oppgis datoene til enten 20. juli eller 24. august.

Den tiltalte har vedgått bombesprengningen i Regjeringskvartalet som tok åtte liv og nedslaktingen av 69 mennesker på Utøya. Spørsmålet som gjenstår er om han er strafferettslig tilregnelig eller ikke; om han skal straffes i fengsel eller behandles på psykiatrisk sykehus.

Tiltalen, ført i pennen av riksadvokat Tor-Aksel Busch, ble laget før tilregnelighetsrapporten fra Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Påtalemyndigheten la derfor ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, men tar et «uttrykkelig forbehold» om at det under hovedforhandlingen likevel kan bli forlangt fengsel og forvaring.

Statsadvokat Svein Holden vil naturligvis ikke røpe hva påtalemyndigheten vil legge ned påstand om i ettermiddag, men antyder at aktoratet vil holde seg til rettspraksis. I Norge, som sykeliggjør kriminalitet langt oftere enn sammenlignbare land, er det vanlig at påtalemyndigheten ber om utilregnelighet når det er tvil.

Den første skråsikre sakkyndigrapporten som konkluderte med at Breivik er syk og ikke kan lastes for det han har gjort, har allerede reist denne tvilen. Uten sterkt mediepress og en modig Oslo tingrett som på selvstendig grunnlag ba om rapport nummer to, ville denne «sannheten» om Breiviks hjerne blitt stående. Det ville vært en skandale om en «gal» rapport var det eneste som ble lagt til grunn.

Også rapport nummer to konkluderer med at Breivik har mentale avvik, men ikke at han var psykotisk 22. juli. ABB er med andre ord tilregnelig. Det er også oppfatningen til fagfolkene som observerte ham på Ila, ekspertene som har vitnet og de aller fleste som har fulgt rettssaken tett. Menneskelig ondskap trenger slett ikke være betinget i sykdom.

På forsiden nå


...

MC-fører til Ahus etter E6-ulykke

Tips oss: Tlf: 63 80 00 00 E-post: tips@rb.no SMS/MMS: RBTIPS til 2005

En person er kjørt til sykehus med ambulanse etter en ulykke med en motorsykkel og en personbil involvert.

...

Europark må slette alle 48 P-bøtene

Alle de som er bøtelagt på Frogner stasjon den siste uka kan kaste boten. Jernbaneverket har gitt Europark beskjed om å slette alle 48 bøtene.

...

– 50.000 barn har ikke matpakke

Går kanskje hele skoledagen uten mat.

...

Birken-syklister drakk vaskemiddel

Seks syklister er sendt til legevakt etter at de tok feil av sportsdrikk og en vareprøve med Omo Color.