Det personlige ansvaret viktigst

Bedre og sikrere veier er også avgjørende.

Publisert 04.06.2012 kl 06:30 Oppdatert 04.06.2012 kl 06:30

Tips en venn på e-post:Mer enn én person blir hver dag skadet på romeriksveiene. Fjorårsstatistikken viser at 394 personer ble kvestet i vår region i 2011. En av dem var Nils Sebastian von der Fehr fra Hurdal som kom fra en alvorlig motorsykkelulykke med livet i behold.

Han står fram for å fortelle andre hvor farlig trafikken kan være og understreker hvor viktig det er å ta forholdsregler og opptre forsiktig.

Selv om antall skadde ligger nær 400 årlig, utmerket fjoråret seg med rekordfå drepte i trafikkulykker i Akershus. Seks mennesker mistet livet i fylket, tre av dem på Romerike. Ett dødsfall er ett for mye, men vi må helt tilbake til 1948 for å finne færre årlige omkomne på veiene våre. Den gang var antallet biler bare en brøkdel av hva de er i dag. Så seint som på slutten av 1980-tallet var situasjonen en ganske annen. I 1987, -88 og -89 døde henholdsvis 23, 28 og 25 mennesker på romeriksveiene.

Det er ekstra gledelig at nedgangen i antallet alvorlige ulykker er klarest der trafikkveksten er størst; i det sentrale østlandsområdet.

2012 har imidlertid startet dårlig. Hittil i år har seks mennesker omkommet på veiene i regionen. Årsakene til ulykker er mange og sammensatte, og svingingene fra år til år kan skyldes tilfeldigheter. Det er likevel å håpe at 2011 ble et trafikksikkerhetsmessig vendepunkt. For første gang siden 1950-tallet endte antallet omkomne i trafikken på under 200 på landsbasis. Den dramatiske nedgangen illustreres best ved å sammenligne med det dystre året 1970 da 560 liv gikk tapt.

Det er liten tvil om at bedre og sikrere veier er en viktig årsak til at dødstallene er gått ned. Firefelts motorveier med midtdeler og mykt sideterreng er de sikreste veiene vi har, og snart er hele E6 gjennom Romerike av en slik standard. Men vi vil aldri få bygd slike veier over alt i vårt langstrakte land. Derfor er det alltid på sin plass å terpe det personlige ansvaret hver enkelt sjåfør har når han eller hun ferdes i trafikken. Det er egentlig ganske enkelt; det handler om å avpasse farten etter vei- og føreforholdene, kjøre rusfritt og bruke bilbelte. Disse banale forholdsreglene redder liv.

På forsiden nå


...

– Jeg har gnagsår inni rumpa

Simon Kolstad Claussens første dag på veien fra Kjeller til Flekkerøya ble tøff. Men 22-åringen er ved godt mot.

...

Flyr alene i ferien

Mange barn reiser oftere med fly enn mor og far. Antall barn som reiser alene med SAS har økt med 35 prosent de siste årene.

...

Lucas (4 måneder) - yngst på The Gathering

Lucas Stenrud Nepomuceno fra Eidsvold er bare fire måneder, men gjorde store øyne da han vandret rundt på The Gathering (TG) sammen med pappa Tommy Nepomuceno (26) og mamma Trude Stenrud (26).

...

Koden som må knekkes

Mens mange løser både påskenøtter og -krim, har Strømmen sin egen gåte å løse: 17-12-12-10.