...
DØMT: Sorenskriveren ble dømt for fyllekjøring i Øvre Romerike tingrett. FOTO: BJØRN INGE JARTUN RØDFOSS

Dommerkollega totalslakter tingretten

EIDSVOLL: Øvre Romerike tingrett får så hatten passer i den såkalte sorenskriver-saken.

Publisert 06.02.2013 kl 11:33 Oppdatert 06.02.2013 kl 17:48

Tips en venn på e-post:I slutten av januar ble det klart at den erfarne sorenskriveren som fyllekjørte på vei hjem fra Gardermoen slipper å sone – det til tross for at vedkommende dommer kjørte av veien med 2,98 i promille.

Den aktuelle sorenskriveren er ikke ansatt på Romerike, men i et annet distrikt på Østlandet. Da saken skulle opp til doms fikk dommeren selv velge hvilken domstol som skulle dømme i saken. Valget falt på Øvre Romerike tingrett, noe som ikke var spesielt heldig, ifølge Stein Husby, nestor i dommerkorpset.

I en kronikk i dagens VG slakter han tingrettens dom fullstendig.

– Dommen er særdeles tynn

– Straffedommen er også et kapittel i seg selv, hvor det er meget ufullstendig protokoll og dommen er særdeles tynn, med fravær av de vanlige momenter som kjørelengde, risiko, etc., som er vanlig i disse dommene, skriver Husby.

Han reagerer også kraftig på at den dømte dommeren fikk strafferabatt.

– Den såkalte strafferabatt med reduksjon i boten er helt ukjent ved andre domstoler og har aldri vært gjort av Høyesterett, fastslår han.

Den dømte sorenskriveren ble dømt til 40 dagers betinget fengsel, en bot på 110.000 kroner, og tap mav førerretten i tre år.

Størrelsen på boten ble redusert fra 133.000 kroner.

– Ødeleggende for tilliten til domstolen

Husby mener at han, som landets eldste sorenskriver, må uttale seg på vegne av standen.

– Denne saken er helt ødeleggende for tilliten til domstolen, sier han i en kommentar på redaksjonell plass i avisa.

I kronikken slakter han også politiet og Domstoladministrasjonen. Han poengterer også problemer med at den nå dømte sorenskriveren selv fikk velge domstol. At valget falt på Øvre Romerike er Husby sterk kritisk til, fordi den dømte skal ha vært på hyttetur med sorenskriveren i Øvre Romerike tingrett.

At sorenskriveren selv sa seg inhabil i saken, hjelper ikke, ifølge Huseby.

– I stedet for at politiet oversender saken til korrekt domstol (Drammen tingrett) hvor ingen inhabilitet foreligger, sendes den til en inhabil sorenskriver, skriver han.

På forsiden nå


...

To kollisjoner, sju biler skadd og tre personer sendt til Ahus

Ikke mindre enn sju biler skal ha blitt påført skader etter to kollisjoner med få hundre meters mellomrom på riksvei 22 torsdag kveld.

Hadde du turt dette?

Bli med på driftingtrening på Gardermoen Raceway.

...

Flere titalls pendlere ilagt kontrollavgift

Torsdag skal et sted mellom 30 og 40 biler ha blitt ilagt kontrollavgift på pendlerparkeringen. Onsdag skal tallet ha vært opp mot 70, ifølge RBs tipsere. Om antallet stemmer, så har Europark håvet inn over 50.000 kroner i løpet av to dager – på togpendlerne fra Frogner.

...

Milliontap igjen

Eiendomsinvestor og hockeysponsor Stig Atle Johnsen tapte over 50 millioner i sitt største eiendomsselskap i fjor.