BOMBA: Denne bomba lå utenfor huset til Ellen Sandbekken etter de alliertes bombetokt i 1944. Nå har hun gitt den bort til Kjeller Flyhistoriske Forening. Jonn Bekkevold i foreningen mener bomben føyer seg fint inn i utstillingen som tar for seg flyplassens lange og spennende historie. ALLE FOTO: LARS P. HALLINGSTORP

Hadde bombe i kjelleren i 68 år

Bomba skulle treffe den naziokkuperte flyplassen, men landet isteden utenfor hos familien Sandbekken. Etter 68 år når den endelig målet.
Lars Petter Hallingstorp E-post
Publisert 10.08.2012 kl. 15:45 Oppdatert 10.08.2012 kl. 22:45

Tips en venn på e-post:


SPLINTER: Bombesplinter pepret huset til familien Sandbekken våren 1944.
100 ÅR: Kjeller flyplass er 100 år. I lageret mellom småflyhavna og Forsvaret finner du KFFs utstilling om flyplassens 100-årige historie.

Kjeller, April 1944: Flyalarmen går. Familien Sandbekken søker som vanlig tilflukt i kjelleren.

Når det hele er over er alle vinduene knust og veggene er pepret med bombesplinter.

Nesten en hel bombe

Ute står deler av en bombe som spikret til bakken. Bomba blir lagt i kjelleren i huset lags Kirkeveien som et minne, og dukker ikke opp igjen før 68 år senere, når flyplassen fyller 100 år.

– Jeg kom til å nevne hva jeg hadde hjemme til en av disse mennene i Kjeller Flyhistoriske Forening. De ble interesserte med en gang, forklarer Ellen, som var bare to år under bombeangrepet.

Etter å ha rådført seg med sine barn om å få gi bort familieklenodiet, har hun nå overlevert både bomben og splinter til utstillingen i forbindelse med Kjeller flyplass’ 100-årsjubileum.

Fram til 21. september, dagen det er 100 år siden det første flyet tok av fra Kjeller, står utstillingen oppe i den store lagerbygningen mellom småflyhavna og Forsvaret.

Jonn Bekkevold i KFF er henrykt over Sandbekkens gave.

En dokumentasjon

– Dette er en originalsak, direkte knyttet til Kjellers historie. Kjeller ble som kjent bombet tre ganger, og dette er med å dokumentere hendelsene, sier han.

Etter at tyskerne hadde bombet flyplassen under invasjonen 9. april 1940, brukte okkupantene Kjeller som vedlikeholdsbase for tyske fly og motorer. Dette førte til de alliertes bombing av flyplassen.

Utstillingen satt sammen av de frivillige i KFF viser flyplassens 100-årige historie. Etter å ha holdt stengt gjennom sommeren kan den nå oppleves hver lørdag og søndag.

Spennende historie

Ellen Sandbekken synes hjemstedet hennes har en spennende historie, kanskje litt for spennende med tanke på det som skjedde for 68 år siden.

– Min far jobbet selv på flyfabrikken i 50 år. Selv liker jeg å følge med på flyene, sier Sandbekken.

Som belønning for bombegaven, har Ellen fått en flytur i foreningens Tiger Moth fra 1935. Også den et stykke Kjeller-historie, men som kom seg unna både tyske og allierte bomber under andre verdenskrig.

Les mer om:  Lokale nyheter 

På forsiden nå