Bli med på Flirt

Toger inn på Romerike

Den nye generasjonen tog er klare for Romerike. NSBs nye arbeidshest kommer snart til en stasjon nær deg.

Rune Fjellvang
Rune Fjellvang Profil E-post
Publisert 07.05.2012 kl 22:00 Oppdatert 08.05.2012 kl 19:42

Tips en venn på e-post:


...
DEN NYE HVERDAGEN: Mari Bragstad i NSB tror ikke det blir vanskelig å selge inn de nye togsettet til kundene på Romerike. Selv kjører hun daglig toget mellom Eidsvoll og Oslo. Det nye 74-settet har universell utforming og er mye mer effektive enn de togsettene NSB kjører rundt med i dag. BEGGE FOTO: ROAR GRØNSTAD
...
PRISET: Det nye Flirt-toget har allerede fått flere priser både for design og utforming.

– Denne dagen blir et vendepunkt for jernbanen i Norge. Vi skal gå fra frustrasjoner til glede. Dette er første tog i denne snuoperasjonen, sa NSB-sjef Geir Isaksen da det første Flirt-toget ble sendt fra Oslo S til Skien i går ettermiddag.

Han mente at toget, med en prislapp på 80 millioner kroner per stykk, kom i 12. time for å redde togtrafikken rundt Oslo.

Snart på Gardermobanen

Det nye toget har riktignok gått i ordinær trafikk noen dager på Vestfoldbanen, og om kort tid vil de første togene også settes inn i trafikken på strekningen Oslo S-Lillestrøm-Gardermoen-Eidsvoll-Lillehammer.

En av dem som gleder seg over det nye toglivet er Mari Bragstad fra Eidsvoll, som er salgs- og markedsansvarlig i NSB Øst.

– Det blir en ny hverdag for de reisende. Dette er veldig effektive tog med brede dører slik at folk kommer raskt både inn og ut av toget. Det blir ingen trengsel ved togstoppene, fortalte Bragstad.

Sitteplass til flere

Hun kunne også love at det blir sitteplass til enda flere reisende i disse togene enn i de 70-settene som de i første omgang skal erstatte.

– Først skal togene kjøre mellom Skien og Lillehammer. Men fra høsten av settes de første togene også inn i lokaltogpendlene. Først mellom Eidsvoll og Kongsberg, deretter mellom Dal og Drammen, kunne Mari Bragstad fortelle.

Men noen Flirt-tog på Kongsvingerbanen kunne hun derimot ikke love.

Litt trangt om plassen

NSB har i første omgang kjøpt 50 sett av dette sveitsiske toget, men NSB-sjef Geir Isaksen mente dette bare var begynnelsen.

– Om 10 år tror jeg at vi vil ha langt flere enn de 50 settene. Vi bør kjøpe 150 til, var hans mening.

Både han og Bragstad hevdet at dette var begynnelsen på en ny epoke og at man nå har kjøpt et velutprøvd tog uten barnesykdommer.

Men litt malurt var det selvsagt mulig å ha opp i glasset selv på en jubeldag.

– Man må inngå noen kompromisser. For dette togets del går det på plassen. Det kan bli litt trangt på radene med tre stoler, mente Ørn Terje Foss fra Holter, som blant annet jobber med helse, miljø og sikkerhet i NSB.

På forsiden nå


...

Politiet rykket ut med væpnede styrker etter smell fra eksospotte

Frykten for at det var skudd naboene i Fet hadde hørt førte til full utrykning. Virkeligheten var harmløs.

...
Terningkast: 4

Essensen av lokal kulturproduksjon ...

ANMELDELSE

«Trollhalen», Instruktør, manus og musikk: Turid Lisbeth Nygård. Koreografi: Mariell Berg. Lyd og lys: Morten Breifjell og Ken Dahle. Musikere: Palle Wagnberg, Eirik Berg Svela, Mariuus Andrè Olsen, Lars Frank. Skedsmo samfunnshus. Spilles også lørdag og søndag.

Slaktet laget etter «liten» seier

(Lørenskog – Manglerud Star 2-1 e.f.). Lørenskog måtte ha overtid for å slå Manglerud Star i en kamp romerikingene var langt under pari. Det var treneren den første til å innrømme.

...

Egils tegning går verden rundt

Millioner verden over klikker på Egil Nyhus' vaksinetegning. – Snålt og veldig spennende, sier avistegneren fra Jessheim.