...
KRITISK: Gunnar Singstad reagerer sterkt på at Skedsmo vurderer å kutte i tilbudet innenfor psykisk helse. FOTO: LISBETH ANDRESEN

Kutt i psykisk helse: – Gjør barn og unge sårbare

LILLESTRØM: Mental Helse og Norsk Psykologforening frykter for barn og unge sin psykiske helse når Skedsmo planlegger kutt i tilbudet.

Karoline Carlsen
Karoline Carlsen Profil E-post
Publisert 10.02.2010 kl 11:33 Oppdatert 11.02.2010 kl 07:44

Tips en venn på e-post:29. januar skrev Romerikes Blad at Skedsmo kommune må spare 20 millioner kroner.

Rådmannen innkalte i den sammenheng til et «kuttseminar» der et av forslagene var å kutte et årsverk i psykisk helseteam for å spare penger.

– Høyt spill

Dette reagerer Mental Helse og Norsk Psykologforening sterkt på.

– Lokalpolitikerne driver et høyt spill når de nå hever terskelen for hvem som skal få psykisk hjelp. Barn og unge er ekstra sårbare hvis veien til hjelp blir for lang. Settes hjelpen inn for sent, kan tilstanden forverres, og i verste fall bli invalidiserende, sier Gunnar Singstad og Arne Holen i henholdsvis Mental Helse og Norsk Psykologforening.

De frykter at terskelen for hvem som skal få hjelp vil heves dersom det kuttes i stillinger.

Singstad og Holen påpeker at det allerede har blitt kuttet i det psykologiske lavterskeltilbudet i Lørenskog, og nå advarer de Skedsmo mot å gjøre det samme.

– Nedtrapping er noe vi har fryktet, etter Opptrappingsplanens slutt, og de øremerkede midlene forsvant. Vi får også meldinger fra flere stedet i landet om tilsvarende nedskjæringer, sier de.

3. mars skal kommunestyre vedta om de skal kutte i psykisk helseteam.

Vil ha lovfesting

Både Lørenskog og Skedsmo har tidligere fått anerkjennelse for sin forebyggende innsats for barn og unge med psykiske lidelser, nå frykter Mental Helse og Norsk Psykologforening at dette arbeidet vil bli trappet ned.

Etter at Opptrappingsplanen for psykisk helse ble avsluttet i 2008 ønsker nå Gunnar Singstad og Arne Holen at psykisk helsehjelp i kommunene skal lovfestes for å sikre at det ikke kuttes i tilbudet når de øremerkede pengene forsvinner.

– I dag er det en selvsagt plikt for kommunene å yte somatisk helsehjelp. Det svært gledelig hvis denne plikten utvides til også å omfatte dem som har psykiske lidelser, en av våre største folkesykdommer, sier Singstad.

På forsiden nå


...

– Én ville bytte inn bilen

Etter at Jagjit Pal Singh la denne luksusmobilen ut for salg, har han fått tilbud om å bytte mobilen mot en bil.

...

Benekter rusmiljø i kirkeklubben

Ungdommene i Skårerklubben slår tilbake mot rusanklager mot kirkeklubben.

Reddes ut av digital-klemma

En er uvenn med ny pc. En må ha hjelp til å finne igjen e-posten sin. Else på 82 er lykkelig over endelig å laste ned sin første app.

...

Regner med å score, hvis han får starte

Amahl Pellegrino kan debutere fra start på søndag.

Se LSK-magasinet før avspark!