Trendy med lutefisk

JESSHEIM: – Det er ikke tvil om at det har blitt trendy å spise lutefisk. Vi har mange store grupper som kommer hit kun for å spise denne retten, sier kjøkkensjef ved Gartneriet restaurant på Jessheim, Rune Aasen Vaksvang.

Publisert 20.12.2005 kl 23:00 Oppdatert 21.12.2005 kl 12:33

Tips en venn på e-post:


...
LUTEFISKLAG: I desember kryr det av lutefisklag på restaurant Gartneriet på Jessheim. Denne gjengen med Espen Johnsen, Knut H. Hansen, Øystein Enarsen, Kristian Ørbek, Jahn Håvard Østvold, Arve Andersen, Jan Ove Hansen, Jon Peder Engan, Morten Brurberg, Kjell Pedersen, Jens Isaksen og Alf Rune Lind fra Jessheim har holdt på tradisjonen i to år. FOTO: GEIR EGIL SKOG

I år har restauranten solgt mer lutefisk enn noen gang, nærmere 100 kg siden julebordsstart 15. november.

– Vi serverer den på tradisjonell måte med ertestuing, bacon og baconfett, og de som ønsker det kan få hvit saus i tillegg, sier kjøkkensjefen.

Ved et langbord i restauranten sitter 14 sultne menn og hiver innpå andre porsjon. Guttegjengen fra Jessheim har fått tradisjon på å møtes til lutefisklag i desember – enten man liker retten eller ei.

– Dette er andre gang i livet jeg spiser lutefisk – og jeg er 42 år. Det sier seg selv at det ikke er favorittmaten, sier Jan Ove Hansen som fremdeles sliter seg gjennom første porsjon. For selv om ribba frister mer, er det uakseptabelt å bestille annet enn dissete fisk denne kvelden.

– Selv ikke grisen hadde spist dette frivillig. Det eneste sjarmerende er konjakken før måltidet. Da får man i alle fall bedøvd noen av sansene, fortsetter Hansen. Sidekamerat Jon Peder Engan er av motsatt oppfatning.

– Lutefisk er fantastisk godt, selv om tilbehøret her er helt feil. Den eneste rette, og mest smakfulle måten å spise lutefisk på er med sirup og mølje (smuldret flatbrød dyppet i varm skinkekraft, journ. amn.), gliser Engan som opprinnelig kommer fra Salten i Nord-Norge. Men utifra den tomme tallerkenen skjønner vi at den "østlandske" måten også duger bra sammen med akevitt og øl.

På forsiden nå


Stor leteaksjon i kveld: Eldre kvinne kjørte seg bort på vei hjem fra svensketur

Klokka 18.14 fredag kveld fikk politiet på Romerike melding fra en venninne av en kvinne i 80-åra fra Sørum, som fortalte at venninnen hadde kjørt seg bort.

...

Benedicte og Egors hvite drøm

Mens Egor Filipenko danset pusset kona opp drømmehuset. – Jeg må innrømme at jeg gråt noen tårer underveis, sier Benedicthe Bjerke.

DEN STORE JULEKONSERTGUIDEN

...

Skal du på julekonsert?

Her er vår guide over julekonserter på Romerike. Vi ønsker deg en klangfull førjulstid.

...

Veivesenet vil stoppe nytt boligprosjekt etter RB-avsløring

Alt var klart for at salget av leiligheter i «Elvesundet» skulle starte i januar. Fredag ba veivesenet kommunen stanse hele prosjektet.