...
GLITRENDE: «Magic Mike» gjør seg både på scenen og på film. Soderbergh gir oss en dyptgående og ironiserende skildring av strippermiljøet, som selvfølgelig byr på en god dose underbuksehumor. Men hva gjør vel det når det er gjort med stil? Begge Foto:Norsk filmdistribusjon
 

Vår tids store strippefilm

Magic Mike

Publisert 18.07.2012 kl 22:00 Oppdatert 19.07.2012 kl 18:39

Tips en venn på e-post:

Regissør Steven Soderbergh er i toppform her


Amerikansk dramakomedie. Regi: Steven Soderbergh 15 år

I en kinosommer fylt med superhelter og barne- filmer, gir Steven Soderbergh oss en samfunnskritisk strippefilm.

Man kan si mye om regissør Steven Soderbergh, men at han er redd for å teste grenser er ikke en av dem.

Med en filmografi som strekker seg fra det ekstremt smale til det allment popkulturelle, er han blitt en av Hollywoods mest allsidig regissører.

Denne gangen har han valgt å gå løs på strippemiljøet rundt USAs vestkyst i disse økonomiske nedgangstider. Tampa i Florida setter scenen for Mike Lane, en mer enn habil stripper som bestemmer seg for å ta ungfolen Adam inn i varmen i sitt klesløse manneshow.

Mike er kun stripper midlertidig, og sparer opp strippepengene sine for få banklån til å gjørebuisnessut av sine håndlagde møbler. Men det begynner å gå utforbakkenår unge Adam tar seg litt vel til rette, og havner i trøbbel med noen ikke helt streite typer.

Den nye makteliten

Det er mye ved «Magic Mike» man kanskje ikke skulle tro fra dens glitrende, svette overflate. Dette er ikke bare en dum komedie om menn som liker å ta av seg klær. Joda, den er det også, men premisset som ligger baker så mye mer enn som så.

Vi møter et antatt fristed for de økonomiske nedgangstider, en bransje der menn går i g-streng mens voksne jenter jublende slenger penger etter dem. En bransje der inntekten er kontant og skattefri. Når verdens finanskakser har trøbbel blir stripperne den nye makteliten. I alle fall ifølge Soderbergh.

Hans evne til å fusjonere underholdning med kritiske betraktninger er unik i Hollywood, og har aldri vært mer passende enn det den er her.

Han viser oss et finanssystem i kne, og hvordan den nagler mennesker fast.

Kanalisert gjennom Mike, en stjerne i rampelyset – men som ikke får banklån da kredittverdien hans er lik null. Cash er ikke lenger king når stripperne trår utenfor sitt eget kongerike.

Frisk og eksperimentell

Filmen er smått basert på hovedrolleinnehaver Channing Tatums erfaringer som stripper, en rolle han bekler med største selvfølge. Karakteren Mike er en idealisert semigud i en problemfri verden, som Soderbergh sakte senker ned til vårt nivå og problematiserte samfunn.

Soderbergh er i toppform her, Tatum likeså. Det hele toppes av en Matthew McConaughey, som de siste årene har strammet opp cv’n sin betraktelig. Her får han enda en stjerne i boka som den forføreriske, men griske klubbeieren Dallas. Det er kvalitet i alle ledd. «Magic Mike» er morsom når den skal, trist når den bør, og byr samtidig på en kinoopplevelse litt utenom det vanlige.

Alt i alt, vår tids store stripperepos.

Øystein Tronsli Drabløs

På forsiden nå


Endte E6-ferden i buskene

En mann i 20-åra er fratatt førerkortet og siktet for uaktsom kjøring etter en utforkjøring på E6 seint Skjærtorsdag kveld.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han begynte å snakke om gull

Magnus Haglund skjønner ikke hvorfor Brann-trener og landsmann Rikard Norling snakket om gull før seriestart. LSK-treneren mener gullprat var tullprat.

...

Fant kjærligheten i supporterkrigen

Mandag blir det kniving i heimen når Brann og Lillestrøm møtes på Brann Stadion.

Plutselig ble det å ringe kommunen fantastisk underholdning

– At jula varer helt til påske er det ingen tvil om i Rælingen, sier ordfører Øyvind Sand. Hør den elleville telefonsvareren til Rælingen kommune øverst i denne artikkelen.