Patrick Kluivert. Foto: Digitalsport

EM-helter med hattrick

Hattrickene kommer ikke rekende på ei fjøl i EM-sluttspill. Bare åtte spillere har så langt klart bragden. Se hvem her.

Stian Grythaugen
Stian Grythaugen, ANB Profil E-post
Publisert 31.05.2012 kl 15:08 Oppdatert 01.06.2012 kl 13:15

Tips en venn på e-post:


Dieter Müller. Foto: Digitalsport
Klaus Allofs (t.v.). Foto: Digitalsport
Michel Platini. Foto: Digitalsport
Marco Van Basten. Foto: Digitalsport
Sergio Conceicao. Foto: Digitalsport
Patrick Kluivert. Foto: Digitalsport
David Villa. Foto: Digitalsport

Det finnes altså ikke i hopetall, men EM-historien inneholder til gjengjeld både minneverdige og spektakulære hattrick. Det første kom allerede i 1976 - og var signert en tysk EM-debutant. Det så langt siste stammer fra EM-sluttspillet i Sveits og Østerrike for fire år siden. Mannen bak da var spanske David Villa.

Her er EM-historiens åtte hattrick:

1976: Dieter Müller, Vest-Tyskland

Vest-Tyskland var på god vei mot å tape EM-semifinalen i 1976 mot Jugoslavia da Müller fikk sjansen som innbytter med 11 minutter igjen å spille. Tre minutter etter at 22-åringen entret Røde Stjerne Stadion i Beograd utliknet han til 2-2 - og sendte kampen til ekstraomganger. Der fortsatte den tyske gullgutten målshowet med to nye scoringer - og noterte seg et minneverdig hattrick. Om enn et uekte et. Senere scoret samme Müller et av Tysklands mål i finalen mot Tsjekkoslovakia.

1980: Klaus Allofs, Vest Tyskland

EM-historiens andre hattrick var også signert en vesttysker. Klaus Adolf sto for den prestasjonen da han, med god hjelp fra Bernd Schuster, scoret tre ganger i gruppekampen mot Nederland. Tyskland vant 3-2 - og stormet videre i turneringen. I finalen ble Belgia slått 2-1 etter to scoringer av Horst Hrubesch. Allofs hattrick mot Nederland var for øvrig også uekte - all den tid en av scoringene kom før pause - og de andre etter pause.

1984: Michel Platini, Frankrike (2)

Platini klarte heller ikke samle sine tre scoringer i samme omgang, i første forsøk. Les Bleus store frontfigur scoret tre ganger da Frankrike slo Belgia 5-0 i gruppespillet under sluttspillet på hjemmebane i 1984, men hadde samtidig mer på lager. Noen dager senere kom nemlig EM-historiens første ekte hattrick. Da Jugoslavia ble slått 3-2 noen dager senere, scoret Platini tre ganger i andre omgang. Les Bleus tok seg senere til finalen, der Spania ble slått 2-0. Om Platini kom på scoringslisten også der? Selvfølgelig.

1988: Marco van Basten, Nederland

Marco Van Basten hadde bare fått sjansen som innbytter i åpningskampen mot Sovjetunionen. Mot England valgte likevel landslagssjef Rinus Michels å gi unggutten sjansen fra start. Det angret han ikke på. Ett mål rett før pause og to i andre omgang ga Nederland en solid 3-1-seier på vei mot det som ble et etterlengtet EM-gull.

2000: Sérgio Conceição, Portugal

Tyskland mislykkes svært sjelden i internasjonale mesterskap, men gjorde det til gangs i 2000. Tyskerne kom inn i den siste gruppespillkampen med bare ett eneste poeng, og måtte slå Portugal i legendariske Lothar Mätthaus' 150. landskamp. Slik gikk det ikke. Tre scoringer av Sergio Conceicao, én før pause og to etter, sendte tyskerne hodestups ut av turneringen.

2000: Patrick Kluivert, Nederland

Patrick Kluivert ble nestemann til å score hattrick - i samme mesterskap som Conceicao. Nederland møtte Jugoslavia i kvartfinalen i Rotterdam - og gjorde kort prosess med hjemmefansen i ryggen. Kluivert scoret én gang før pause og to ganger i andre omgang - og bidro sterkt til nedsablingen som endte 6-1. I semifinalen røk nederlenderne ut på straffer mot Italia. Den eneste nederlenderen som traff fra krittmerket var nevnte Kluivert.

2008: David Villa, Spania

Sistemann i den eksklusive gjengen er David Villa. Han klarte heller ikke å samle sin scoringer i samme omgang i 4-1-seieren over Russland i gruppespillet for fire år siden. Like fullt ble han nummer åtte i EM-historien med hattrick - og Villa ble sammen med Fernando Torres en viktig brikke på veien mot et høyst etterlengtet spansk EM-gull.

Hvem scorer hattrick i årets EM-slutspill?

På forsiden nå


Se den nye terminalen på Gardermoen ta form!

Byggingen av den nye flyterminalen på Gardermoen er godt over halvveis. Bli med inn og se hvordan bygget ser ut fra fra innsiden.