Julian Assange. Foto: AP video/ANB

Ber om fritt leide

Ecuador ber om fritt leide for Julian Assange.
Publisert 17.08.2012 kl. 13:26 Oppdatert 17.08.2012 kl. 14:41

Tips en venn på e-post:


Julian Assange

  • Født 3. juli 1971 i Townsville i Queensland, nord i Australia.
  • Aktiv som hacker fra sluttet av 1980-tallet. I 1995 ble han idømt en bot på 2.100 australske dollar for hacking.
  • Han har bodd i en rekke land og jobbet som programmerer og utvikler av gratis programvare.
  • 2006 var han med på å grunnlegge WikiLeaks, der han er en av ni styremedlemmer, samt organisasjonens talsmann og sjefredaktør for organisasjonens nettside.
  • Har fått stor internasjonal oppmerksomhet etter at WikiLeaks offentliggjorde flere hundre tusen hemmeligstemplede, amerikanske dokumenter. Amerikanske myndigheter truer med å rettsforfølge Assange.
  • Assange ble pågrepet i Storbritannia 7. desember 2010 siktet for å ha begått seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010. Han ble senere løslatt mot kausjon.
  • 30. mai 2012 stadfestet britisk høyesterett at Assange skal utleveres til Sverige.
  • 19. juni søkte han tilflukt på den ecuadorianske ambassaden i London. 16. august ble han innvilget politisk asyl i Ecuador.

Assange-saken har kastet Ecuador og Storbritannia ut i en vanskelig diplomatisk feide.

Nå ber Ecuador ber om fritt leide for WikiLeaks-grunnleggeren ut av London.

Men landet er under sterkt press og trusler fra britiske myndigheter etter at det latinamerikanske landet torsdag vedtok å innvilge Assange politisk asyl.

Ecuador kommer nå til å kontakte britiske myndigheter for å prøve å overbevise dem om å gi Assange mulighet til å forlate London, sier utenriksminister Ricardo Patio til BBC Mundo.

– De burde gi fritt leide og respektere Ecuadors suverene beslutning. Og om de ikke gjør det, kommer vi til å se etter internasjonale, juridiske veier for å kreve at det innvilges fritt leide.

Ecuadors asylbeslutning har ført landet inn i en hard diplomatisk strid med britene. Assange sitter i Ecuadors ambassade i London uten mulighet til å ta seg ut. Britisk politi kommer da til å pågripe ham og sende ham til Sverige, som har ettersøkt Assange grunnet anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner.

Storbritannias utenriksminister William Hague advarer ecuadorianerne og sier diplomatisk immunitet ikke må brukes til å beskytte personer anklaget for lovbrudd.

Patio mener ikke anklagene om seksuelle overgrep er den viktigste årsaken til at Sverige krever Assange utlevert.

– Vi har kunnet fastslå klart og tydelig at det er andre faktorer som ligger bak denne forfølgelsen av Assange, og derfor har vi besluttet å innvilge politisk asyl, hevder han.

Assange frykter at Sverige vil sende ham videre til USA dersom han blir utlevert. Der risikerer han å bli stilt for retten for WikiLeaks' offentliggjøring av hemmelighetsstemplede dokumenter.

Amerikanske myndigheter avviser at de har slike planer, og sier at de heller ikke har lagt press på britene for å få dem til å pågripe 41-åringen.

– Dette er en sak mellom de landene som er involvert i saken, og vi har ingen planer om å blande oss inn i dette, sier en talsperson for amerikansk UD.

Det har svirret rykter om at britene kan komme til å storme ambassaden, noe Hague avviser.

Avisen Financial Times mener uansett britene har scoret et politisk selvmål gjennom håndteringen av Assange-saken.

– Det er kinkig at Storbritannia ikke kan få utlevert Assange, men det er ikke verdt slik diplomatisk skade, skriver avisen på lederplass og mener britenes press mot Quito blant annet har gjort stor skade på omdømmet i Latin–Amerika.rdeforde for ordeooooooorde' Assange er kinkig, men ikke verdt slik diplomatisk skade, skriver avisen på lederplass og tar tilorde forde for or'eooooooorde'or

Ecuador har nå sammenkalt landene i Unionen av søramerikanske land (UNASUR) for å diskutere saken.

Langvarig

Assange selv skal uttale seg søndag fra ambassaden i Knightsbridge.

– Vi synes ikke det er rimelig at en medborger tvinges til å bo i lengre tid på en ambassade når en suveren regjering har fattet beslutning om politisk asyl, understreker Patio.

Assange kom til ambassaden i Knightsbridge 19. juni. Og om ikke det kommer en løsning på stillingskrigen mellom britene og ecuadorianerne, kan oppholdet vise seg å bli langvarig.

Den ungarske kardinalen og regimekritikeren Jzsef Mindszenty bodde i den amerikanske ambassaden i Budapest i 15 år, påpeker Financial Times. (ANB-NTB)

På forsiden nå