...
Kim Jong-un skal ha giftet seg. Foto: AP video/ANB/Arkiv

- Giftet seg i fornøyelsespark

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har giftet seg

Publisert 25.07.2012 kl 17:59 Oppdatert 25.07.2012 kl 18:00

Tips en venn på e-post:

Den mystiske kvinnen som i det siste har ledsaget Nord-Koreas leder Kim Jong-un på offentlige tilsetninger, ser ut til å være hans nye kone.

Det har hersket store spekulasjoner om identiteten til kvinnen som har dukket opp ved Kim Jong-uns side ved enhver anledning de siste ukene.

Onsdag kunngjorde Nord-Koreas statlige TV-kanal at landets unge leder er gift, og at den utvalgte heter Ri Sol-ju.

De to giftet ifølge kanalen seg i en fornøyelsespark i Pyongyang, Nord-Koreas hovedstad.

– Nytt image

Ri ble først sett sammen med diktatoren under en konsert i Pyongyang 5. juli. Også tre dager senere ble hun observert sammen med sin utkårede, da de to besøkte mausoleet til sin bestefar og landets grunnlegger, Kim Il-sung.

Den kortklipte kvinnen beskrives som pent kledd og er trolig i slutten av tjueårene. Selv er Kim Jong-un antatt å være mellom 28 og 29 år gammel.

– Det er uvanlig for Nord-Korea at leder og kone viser seg offentlig sammen, sier Yang Moo-jin ved nordkoreanske studier på Universitetet i Seoul til AFP.

– Dette understreker regimets forsøk på å skape et nytt image for dets leder, sier han.

Stabilt

Kim Jong-un tok over som landets øverste leder etter at faren, Kim Jong-il, døde i desember i fjor. Forrige uke ble Kim også utnevnt til marskalk og tok dermed selv over som forsvarssjef etter at Ri Yong-ho ble «fritatt» fra alle sine oppgaver.

Den uavhengige organisasjonen International Crisis Groups (ICG) siste analyse viser at situasjonen i atommakten ser ut til å være stabil.

Regimet viser ingen interesse for å endre retning og lite antyder at Kim Jong-un har planer om å gjennomføre sårt nødvendige økonomiske reformer. Selv enkle reformer for å bedre ressursfordeling, effektivitet og produktivitet, vil kunne føre til at de gamle systemene og ideologien, som danner grunnlaget for Kims politiske legitimitet, begynner å vakle, ifølge International Crises Group.

– Ingen opposisjon

– Nord-Korea er stabilt under Kim Jong-un, og det er ingen tegn på motstand mot at makten er gått i arv. Barrierene mot forandringer er enorme, sier lederen for ICGs Asia-program, Paul Quinn-Judge.

Quinn-Judge påpeker imidlertid at systemet i Nord-Korea ikke kan vare for alltid, til tross for den nåværende stabiliteten.

– Å forsterke status quo kan føre til dets undergang, sier han. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– De hadde vært, hmmm, «noe høylydte»

Om de ble spesielt brune er ikke godt å si, men mye tyder på at paret i hvert fall ble blide etter besøket på solsenteret.

Elkjøp-bande dukket opp igjen

De tre mennene bor i Sverige, men skal til stadighet robbe diverse Elkjøp-varehus i Norge.

...

- Bønder bør bli flinkere på kommunikasjon

TV 2s nye programleder mener bønder har for lite kontakt med resten av storsamfunnet.

– Vi har alltid tjent penger

Petter Stordalen (51) mener hotelleiere som ikke tåler at annenhver seng står tom, må ligge langt unna Gardermoen. Tirsdag preppet han og makker Torgeir Silseth 600 Choice-ansatte i «The Qube.»